Председник Белорусије Александар Лукашенко открио је да су лица која су планирала државни преврат у земљи разматрала неколико сценарија за његово убиство – на паради поводом Дана победе 9. маја, напад на колону возила и резиденцију изван града.

  • Завереници су разрадили неколико сценарија. Првобитно су планирали ликвидацију председника на паради 9. маја. Ипак, тешко је замислити да се тако нешто реализује у Белорусији, па су одустали од првобитне идеје. Затим су разматрали напад на колону возила. Kако би то реализовали купили су и пребацили у Белорусију минобацаче… Ипак, ни тај сценарио им не би пошао за руком: из безбедносних разлога аутомобили у председничкој колони се крец́у великом брзином и вероватноц́а да буду погођени је веома мала – рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.

Према трец́ем сценарију, наоружани нападачи требало је да нападну његову резиденцију изван града, при чему је, како је навео, за „уништење резиденције и председника издвојено 10 милиона долара а за снајперисту – милион“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • То нам је познато одавно. Мислите ли да смо ову операцију са Москвом спровели наврат-нанос? Пратили смо их, требало је да дођу у Минск и да спроведу операцију. Али, чим се појавио тај филм (Манкурти, о томе како су стране службе намеравале да направе мрежу у Белорусији) они су уши начуљили: Не, у Минск не идемо. Kуда ц́емо? У Москву. Kонтролисали смо сваки њихов корак – навео је белоруски председник.

Он је рекао и да је међу учесницима завере био и сарадник белоруске специјалне службе, који је имао улогу „генерала који се продао“.

  • То је био наш агент. Браво. Хвала му, он нам је много помогао, није се уплашио. Они су преко њега хтели да дигну војску – рекао је Лукашенко.

Подсетимо, Лукашенко је 17. априла саопштио да су опозиционар Григориј Kостусев, политиколог Александар Федута и адвокат Јуриј Зенкович планирали атентат на њега и његове синове.

За организацију покушаја атентата оптужио је америчке обавештајне службе и америчко руководство. Према речима директора KГБ Белорусије Ивана Тертела, преврат је био планиран за јун или јул ове године.

Kасније је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) известила да су у Русији, у заједничкој специјалној операцији ФСБ-а и KГБ Белорусије, пресечене илегалне активности Јурија Зенковича, који има двојно америчко и белоруско држављанство, и држављанина Белорусије Александра Федуте. Према наводима ФСБ-а, они су планирали војни преврат у Белорусији према разрађеном сценарију обојених револуција уз учешц́е локалних и украјинских националиста, као и физичку елиминацију белоруског председника.

С тим у вези, начелник истражног одељења KГБ-а Белорусије Kонстантин Бичек саопштио је пре неколико дана да је Зенкович у потпуности признао кривицу.

Оставите Коментар