МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се не може сложити са тезом да иницијативе српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика представљају претњу миру.

– Не делим овакве изјаве, сматрам их неоснованим – рекао је Лавров, одговарајући на питање да ли је тачно да Русија фаворизује односе са само једним делом БиХ, односно Републиком Српском, и да је то подршка снагама које стреме сецесионизму.

Лавров је оценио да је и бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко својим потпуно неодговорним понашањем у вези са изменама Кривичног закона знатно покварио унутрашњу политичку климу.

Руски министар сматра да је апсолутно неозбиљно допустити такву, како је рекао, „провокацију буквално уочи оставке, залупити врата и оставити свима да сређују последице хаоса који је уследио“.

Према речима Лаврова, то је још једном показало да је институција спољног протектората у облику високог представника не само превазиђена, већ се претворила у извор проблема.

– Давно је сазрела потреба да се она ликвидира и да се суверена Босна и Херцеговина ослободи од претераног старатељства које је понижавајуће за њене народе – рекао је Лавров.

Лавров је истакао да Русија, као једна од држава које су гаранат Дејтонског мировног споразума, изузетно одговорно приступа својим обавезама и помно прати развој ситуације у Босни и Херцеговини.

– Забринути смо због невиђеног пада нивоа међуетничког дијалога и поверења у земљи током целог постконфликтног периода. Према нашем мишљењу, то је везано за интензивирање споља подржаних покушаја ревизије дејтонске етно-административне архитектуре у корист унитаризације и централизације Босне и Херцеговине на штету уставних овлаштења конститутивних народа и ентитета – рекао је Лавров.

Истакао је да је таква политика је изузетно опасна по стање у земљи, региону и Европи у целини и да Русија на то упозорава и партнере унутар Босне и Херцеговине и спољне играче.

Оставите Коментар