У Eвропу се враћа кошмарни сценарио војне конфронтације, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

– Архитектура стратешке стабилности муњевито се урушава, у НАТО-у одбијају да конструктивно размотре наше предлоге о деескалацији напетости и спречавању опасних инцидената. Напротив, војну инфраструктуру Алијансе приближавају руским границама… Враћа се ужасни сценарио војне конфронтације – рекао је Лавров на седници Савета министара спољних послова ОЕБС-а.

Такође је додао да се на територији Европе ускоро могу појавити америчке ракете средњег домета.

Лавров је упозорио да су покушаји да се суседне земље претворе у одскочну даску за конфронтацију са Русијом као и распоређивање НАТО снага у непосредној близини области које су од стратешке важности за безбедност Русије – категорички неприхватљиви.

– Сви говоре о ескалацији напетости у Европи, конкретно на граници Русије и Украјине – ви добро знате наш став о томе. Како је рекао председник Путин, ми не желимо никакве сукобе, али ако наши партнери из НАТО-а кажу да нико нема право да диктира било којој земљи која жели да уђе у НАТО да ли то она може урадити или не, ми се онда позивамо на одредбу међународног права где се наводи да свака земља има право да бира начине за осигуравање својих легитимних безбедносних интереса. А даље ширење НАТО-а на Исток дефинитвно ће задирати у основне интересе наше безбедности – истакао је

Он је додао да ће Русија у дијалогу са Америком и њеним савезницима инсистирати на изради споразума који онемогућавају било какво даље напредовање НАТО-а на Исток и распоређивање система наоружања у непосредној близини територије Русије.

– У најскорије време ћемо изнети одговарајуће предлоге, рачунамо да ће бити озбиљно размотрени, без изговора, и мислимо да ОЕБС може да одигра веома корисну улогу у томе… Дошло је време да се праве речи претворе у дугорочне правно обавезујуће гаранције безбедности. То је императивни услов како би се спречило да се склизне ка конфронтационом сценарију – рекао је руски министар.

Пут ка катастрофи

Лавров сматра да су покушаји Украјине да промени кључне одредбе Минских споразума – пут ка катастрофи.

На састанку Савета министара спољних послова ОЕБС-а Лавров је рекао да би организација требало да пошаље јасан сигнал Кијеву да је неприхватљиво ревидирање Минских споразума који немају алтернативу за решавање сукоба.

– Покушаји измене тих кључних одредби Минског комплекса мера су пут ка катастрофи – оценио је руски министар.

Он је истакао да криза у Украјини неће бити превазиђена све док Кијев буде избегавао испуњавање својих међународно-правних обавеза, директан дијалог са Доњецком и Луганском и давање посебног статуса тим територијама.

Лавров је такође изразио забринутост да би снабдевање Кијева војном техником могло довести до сукоба у Донбасу.

Оставите Коментар