Литијум нафта 21. века!

Salar de Uyuni у Боливији сматра се најлепшом природном атракцијом Јужне Америке.

Слано срце Боливије, како га многи зову, простире се на више од 4.050 квадратних километара и представља највец́у слану пустињу света.

Овде се налази густа плоча соли, прекривена полигоналним узорцима соли који се уздижу из земље. Процењује се да Салар садржи 10 билиона тона соли.

Овде се међутим налази и највеце налазисте литиума на свету. Сматра се да под овом сланом пустињом налази 20 МИЛИОНА тона литијума сто цини 25% укупне светске резерве литијима!

Литијум је нафта 21. века и као сто су се због нафте водили ратови водице се и због литијума, за сада само хибридни.

Ево Моралес је бивси председник Боливије цији мандат је обележио значајан напредак на пољу животног стандарда најширих слојева становништва! Моралес је био и најполуларнији председник Боливије икад. Након што је победио на председничким изборима 2019. године Моралес је свргнут у пучу након ових реци:

“Највећи непријатељ човечанства је капитализам. Он узрокује побуне попут ове наше, побуне против система, против неолибералног модела који представља дивљи капитализам…

Ми смо као држава почели да индустријализујемо литијум… Kао мала земља, са 10 милиона становника, скоро смо почели да успостављамо цену литијума. Они зању да имамо највеће резерве литијума на свету”

Ево Моралес зелео је оно сто Србија зели KОМПЛЕТАН ЛАНАЦ ПРОИЗВОДЊЕ од рудника, преко фабрике батерија, до фабрике електричних возила. То ће значити повећање БДП-а СРБИЈЕ ДО 25% и 10 до 17 МИЛИЈАРДУ евра прихода годишње“

Оставите Коментар