МИНИСТАР спољних послова Јерменије Арарат Мирзојан састао се 20. марта у Москви са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом како би разговарали о различитим питањима везаним за односе њихових земаља и регионалну стабилност. Током састанка руски министар спољних послова за решење проблема Нагорно-Карабаха предложио је модел попут Заједнице српских општина, чије је формирање предвиђено Бриселским споразумом.

Током састанка, два министра спољних послова разговарала су о питањима која се односе на сарадњу њихових земаља у међународним организацијама и регионалну стабилност и безбедност.

На састанку је било речи и о најновијим дешавањима у процесу нормализације односа између Јерменије и Азербејџана. Након састанка, два министра спољних послова одржала су заједничку конференцију за новинаре на којој су поделили резултате разговора, преноси „Масис пост“. 

Лавров предложио модел попут Заједнице српских општина

Током конференције за новинаре, Лавров је изразио подршку ставу јерменског премијера Никола Пашињана о потреби дијалога између Нагорно-Карабаха и Азербејџана за мирно решење сукоба. Лавров је истакао важност обезбеђивања квалитета било каквих постигнутих споразума, наводећи пример споразума из Минска у Украјини, према којима су становници источног дела Украјине који говоре руски требало да имају право на свој матерњи језик, да школују своју децу на свом матерњем језику, да живе и раде на свом матерњем језику, да чувају своју културу, своју веру и друге односе са својим сународницима.

– Приближно иста права су обезбеђена и споразумом који је потписан између Београда и Приштине пре 10 година, у споразуму о формирању „органа Заједнице српских општина на Косову”. Мислим да је народу Карабаха потребан такав скуп права – рекао је Лавров.

Јерменски министар критиковао Азербејџан 

У међувремену, јерменски министар спољних послова Мирзојан критиковао је руководство Азербејџана због ескалације тензија у региону кроз агресивну реторику и војне провокације против Нагорно-Карабаха и суверене територије Јерменије. Мирзојан је позвао савезнике и партнере Јерменије да предузму активне кораке како би Азербејџан испунио своје обавезе и зауставио претње употребом силе против Нагорно-Карабаха и Јерменије. Он је такође позвао на деблокаду коридора Лачин, који је Азербејџан затворио од 12. децембра 2022, кршећи своје обавезе из трилатералних изјава.

Лавров је навео да је Руска Федерација спремна да помогне Јерменији и Азербејџану у преговорима о параметрима мировног споразума, укључујући деблокаду транспортних комуникација и разграничење јерменско-азербејџанске границе. Он је истакао значај питања регионалне безбедности и решавања ситуације око Лачинског коридора и Нагорно-Карабаха. Лавров је поновио значај трилатералних изјава лидера Јерменије, Азербејџана и Русије за стабилизацију ситуације у региону.

Министар Мирзојан је такође истакао потребу за ефикасним деловањем руских мировних снага у Нагорно-Карабаху како би се спречиле провокације са азербејџанске стране, одржао режим прекида ватре и обезбедила безбедност у региону. 

Оставите Коментар