Грађани морају да буду упознати са својим правима када овлашћена службена лица поступају према њима. Управо тада се примети разлика када неко злоупотребљава синдикалну или чланску значку. Наиме, члан 66. Закона и полицији јасно каже да полицијски службеник, који је у цивилном оделу, пре почетка примене полицијског овлашћења треба да се представи показивањем службене легитимације и значке. Kада полицијски службеник не злоупотрељава своја овлашћења или када неко не злоупотребљава синдикалну или чланску легитимацију, неће је показати „на блиц“, него ће је показати ка лицу према којем се поступа како би то лице могло да има увид у то шта пише на легитимацији и на самој значки. Униформисани службеници, по овом члану, легитимишу се службеном легитимацијом и значком само на захтев лица према којем се примењује овлашћење. Важно је напоменути да носиоци синдикалних и чланских значака и легитимација немају статус овлашћених службених лица те не смеју примењивати овлашћења која примењују полицајци.

НВО, цивилни сектор безбедности, синдикати полиције постоје у свим замљама света, и највећи број њих издаје чланске и синдикалне значке, осим у Северној Kореји. Јасно се разликују од значака полиције у тим земљама па би таква регулатива требало да буде усвојена и у Србији. НВО цивилни сектор безбедности окупљен око ДБА предао је захтев за састанак са дирекцијом полиције и министром да би изнели предлоге који би свакако ову област могли да регулишу на прави начин. Још увек нам нису одговорили на молбе за састанак иако НВО цивилни сектор безбедности увек даје подршку полицији и често је мост који спаја полицију и грађане.

Почетком 2016-те године, наша организација је заједно са Синдикалном Организацијом Жандармерије, са којом имамо сарадњу, поднела захтев МУП-у да се ова област регулише, али тада се МУП огласио ненадлежним. Тада, али и сада када нам је приступило још 14 НВО цивилног сектора безбедности, желели смо да предложимо МУП-у следеће:

 1. Значка не сме да има облик полицијске службене значке.
 2. Значка не сме да има државне симболе Републике Србије.
 3. Значка не сме да има натпис „ПОЛИЦИЈА“ нити натпис “РЕПУБЛИKА СРБИЈА“.
 4. Значка мора да има јасно написан назив организације онако како је уписана у АПР.
 5. Пре него што региструју лого и значку у АПР, потребно је да комисија одобри.
  Kомисија би имала пет чланова и то по један
  представник МУП-а,
  представник синдиката полиције,
  представник НВО,
  представник фирми за обезбеђење,
  представник синдиката фирми за обезбеђење.
 6. МУП да поседује базу логоа и изглед значака, односно да организација, синдикат или фирма обавезно донесу један примерак значке и легитимације који ће бити у МУП-у.
 7. Да се олакша могућност безбедносне провере лица којем би се издала значка, конкретно да се Уредбом одобри да синдикат, организација или фирма могу од члана захтевати да пре израде значке донесе Уверење да се против њега не води кривични поступак, односно уверење о неосуђиваности.

Одговор који је МУП проследио СОЖ-у.

Проблем са предлогом измена закона о полицији који се појавио на друштвеним мрежама је тај што је недоречен. Он предвиђа да буде забрањена и форма службене значке, а форма је „значка у фотроли“, те би на тај начин све значке биле забрањене и то не за ношење, већ и за поседовање, што је правни преседан и једино је присутан у Северној Kореји. Овако нешто угасило би и велику групу колекционара у Србији али и из региона који имају овај хоби и долазе у Србију на разне скупове и изложбе. Поред тога, наши људи који су чланови неких страних организација чије значке поседују, а које не личе на полицијске, били би у озбиљном прекршају, као и страни држављани који долазе туристички или су у пролазу кроз Србију.
Управо из тих разлога НВО цивилни сектор безбедности жели да се укључи у израду предлога измена закона како би се све то избегло, а како би се добило најбоље решење. Јер да се разумемо, фалсификаторе баш брига за законе, они ће свакако наставити да праве лажне полицијске значке и неће се обазирати на било какве санкције.

Значке синдиката могу да се добију за донацију од 30.000 динара па на више или се додељују неком члану због неких заслуга према синдикату. Значке НВО сектора се добијају за доста нижу донацију јер нису део полиције нити подсећају на полицијске или се додељују за неку заслугу према организацији. Фалсификоване значке полиције крећу се од 700 евра па на више, а добро одрађени фалсификати или оне значке које су украдене од полицајаца достижу цену од неколико хиљада евра.

Предлог измена ЗОП:

p1
p2

Оставите Коментар