ЛИТВАНИЈА неће дозволити да кроз њену територију пролазе „коридори“ за транзит руског терета, како не би прекршила санкције, саопштио је председник те земље Гитанас Науседа, преноси РИА Новости.

Коментаришући ситуацију са транзитом терета до Калињинграда, председник балтичке државе је подсетио да такав механизам постоји од 2004. године, када је Литванија ушла у Европску унију, а регулисан је споразумом између Русије и ЕУ.

Међутим, додао је политичар, сада су ступиле на снагу санкције на одређену робу, што је поставило питање како да се ограничења примене.

– Јасно је да Литванија мора и да ће поштовати санкције ЕУ. Литванија мора да контролише проток робе која пролази кроз њену територију – написао је Науседа на Фејсбуку.

Он се успротивио обезбеђивању било каквих коридора кроз територију Литваније и истакао је да је спреман да на овај став скрене пажњу руководства ЕУ. Науседа је такође захтевао да влада почне хитне консултације са Европском комисијом.

Литванске железнице су прошле недеље обавестиле Калињинградске железнице да ће од 18. јуна бити обустављен транзит робе која је под санкцијама ЕУ. Касније је шеф европске дипломатије Жозеп Борел рекао да акције Вилњуса не представљају блокаду и указао на потребу ревизије смерница за примену ограничења.

Гувернер Калињинградске области Антон Алиханов нагласио је да ће роба од сада бити достављана морским путем. Транзит нафтних деривата се наставља, није ограничен до 10. августа.

Портпарол председника Дмитриј Песков назвао је одлуку литванских власти незаконитом и без преседана и упозорио да ће уследити одговор.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ „заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година“.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине.

Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском, у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар