У цркви Ружица на Калемегдану данас је служен парастос браниоцима Београда у Првом светском рату.

Свештеници су се помолили за душе јунака који су погинули на том месту, пре 106 година, а помену је, поред осталих, присуствовао и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Он је рекао да је данас, на Дан државности Србије, прилика да се сетимо свих оних који су дали своје животе да би наша земља била слободна.

Захвалио је свештеницима из цркве Ружице који су данас држали парастос за све они који су погинули у одбрани Београда 1915. године, као и оне који су га бранили у различитим несрећама и нападима, те подсетио да је Београд само у 20. веку разаран пет пута.

„То су људи којих морамо да се сећамо, јер ако се не сећамо њихове жртве и онога шта су урадили за своју отаџбину нећемо имати будућност какву желимо. Данас наша земља не би била моћна и велика, оваква каква јесте, да није било свих ти људи који су се управо овде, испред ове цркве, борили за слободу нашег града“, рекао је Весић.

Захвалио је свештеницима из цркве Ружице што чувају успомену на њих и додао да у томе има и симболике јер је то, подсетио је, дуго била војна црква, црква која је припадала гарнизону док је Калемегдан био војни објекат.

Старешина цркве Ружица, прота Владимир Вукашиновић, подсетио је да се у тој цркви, на Сретење, деценијама врше молитвени помени свих хероја, мушкараца и жена, који су од Балканских ратова до најновијих страдања своје животе дали за веру и отаџбину.

“Тиме показујемо да без сећања народ нема будућност зато што нема идентитет. Сви морамо да се подсетимо, а деца да науче да се у животу све што је лепо и велико не подразумева. Тако се ни слобода не подразумева, увек су у њеним темељима уграђени неки други, велики хероји, наши преци. Њих смо се данас молитвено сетили”, рекао је он.

Оставите Коментар