У наручју свог оца Владана, 31. маја 1999. године, око пола два поподне, у бомбардовању стамбене зграде у Новом Пазару настрадао је двогодишњи Марко Симић, најмлађа жртва НАТО бомбардовања Југославије.

Пре 20 година, двогодишњи Марко, погинуо је од НАТО бомбе усред Пазара, у очевом наручју, а тада је страдао и његов отац Владан!

НАТО бомба је тачно у 13.25 сати погодила стамбену зграду у центру града, месару, продавницу ауто-делова и том приликом погинуло је 11 Новопазараца, а 12 је повређено.

Фото: Приватна архива/kurir.rs
Фото: Приватна архива/kurir.rs

Оног дана, Владан и Марко изашли су да прошетају, свратили су до Дејанове и Владанове продавнице ауто-делова у центру Пазара, у тренутку када је пала бомба Владан је у рукама држао малог Марка…

„Не могу Марка да замислим како би изгледао данас, као момчину…Сећам се, Владан и ја правили смо травњак око куће, он је трчкарао около, чаврљао: „Тата и стрико саде траву да нам буде лепо“, испричао је пре четири година за Курир Марков стриц, а Владанов брат Дејан.

Марко би данас имао 22 године, али је нажалост ушао у историју као најмађа особа која је страдала од „Милосрдног анђела“.

Експлозије разарале Србију 78 дана

Подсетимо, данас, пре тачно 20 година, након низа спорних покушаја и понуда међународне заједнице да се реши косовска криза, из базе у Авијану полетали су први авиони који су и наредних 78 дана бацали бомбе по војним и цивилним циљевима широм земље.

Војна интервенција на СРЈ почела је 24. марта око 19.30, по наређењу тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а влада у Београду исте ноћи је прогласила ратно стање.

Током тих 78 дана уништено је око 50 одсто производних капацитета земље, углавном у Србији. Укупна штета процењује се на више десетина милијарду долара.

Према домаћим подацима, страдало је више од 2.500 људи, а рањено пет пута више. Бомбардовање је завршено 10. јуна.

Advertisements
--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here