Патријарх српски Иринеј и руководилац за развој социјалних пројеката компаније „Гаспром Њефт“ Олга Андрејева потписали су данас у Руском дому Споразум о наставку руског учешћа у извођењу радова на унутрашњој мозаичкој декорацији Храма Светог Саве на Врачару.

Овим споразумом предвиђено је шест милиона евра за осликавање олтара Храма, чија је главна купола претходно осликана такође захваљујући помоћи компаније „Гаспром Њефт“.

Патријарх Иринеј је истакао да српски и руски народ сједињава и зближава иста вера, историја, готово иста култура, и што је најважније иста крв, и да је Србија као мала држава имала среће да је свој „чамац увек везивала за велики руски брод“.

Он је рекао да је Русија у најкритичнијим тренуцима током историје била уз Србију, приметивши да је „Србија данас, окружена бившим пријатељима, у доста тешком положају“ и да јој је помоћ Русије итекако потребна, посебно како би сачували Косово, које је „српски Јерусалим“.

Патријарх је истакао да ће Храм Светог Саве, након што буде завршен, бити највећи храм на свету осликан мозаицима и изразио очекивање да ће већ следеће године бити освећен.

Генерални секретар Председништва Србије Никола Селаковић је оценио да је потписивање споразума историјски чин, јер представља наставак реализације помоћи коју је обећао председник Руске Федерације Владимир Путин када је приликом боравка у Београду посетио Храм Светог Саве.

– Захваљујући председницима Владимиру Путину и Александру Вучићу, ми смо данас сведоци историјског процеса завршетка радова на Храму Светог Саве. Уверен сам да ћемо ускоро сви заједно, са двојицом председника и двојицом патријарха, присуствовати освећењу Храма и да ће тада свако ко није веровао у велике речи Достојевског да ће лепота спасити свет, бити свестан тога када закорачи у Храм Светог Саве који ће заблистати мозаицима великог народног уметника Николаја Мухина – истакао је Селаковић.

Он је додао и да је наставак радова на Храму потврда блискости и братских односа између руског и српског народа, Русије и Србије, који су у овом тренутку на свом историјском врхунцу.

Еленора Митрофанова, руководилац федералне агенције „Росотрудничество“, која је координатор реализације пројекта осликавања Храма, подсетила је да је сарадња на украшавању једног од највећих православих храмова у свету, започета 2016. и да је крајем 2017. завршено осликавање куполе, приметивши да је осликавање Храма једна од манифестација духовне блискости српског и руског народа.

Она је рекла да није случајно што је споразум потписан дан уочи 20. годишњице од почетка војне агресије НАТО-а у Југославији и да је утолико већа одговорност према очувању мира и слоге.

У име патријарха московског и све Русије Кирила присутне у Руском дому поздравио је заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије протојереј Никола Балашев.

Он је рекао да су руска црква и њени верници били 1999. уз своју браћу Србе, када се „догодила ужасна агресија против суверене државе у срцу Европе“, која је оставила ужасне последице.

Балашев је подсетио да је тадашњи руски патријарх Алексеј Други посетио Београд и у априлу са српским патријархом Павлом служио литургију у Храму који се још увек градио.

– Тај Храм је за милионе људи у Србији постао симбол победе духа, огњиште за наду за садашња и будућа поколења и за нас је огромна част што Русија, Руска православна црква и руски народ учествују са српском страном у украшавању Храма Светог Саве и то у тренутку када Српска православна црква слави осам векова своје аутокефалности – истакао је Балашев.

Leave a Reply