ПОДГОРИЦА – Функционери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић негирали су данас оптужбе да су део организоване криминалне групе која је на дан парламентарних избора, 16. октобра прошле године припремала терористички напад у Црној Гори.

Мандић је оценио да је у питању монтирани процес који има за циљ да ојача Демократску партију социјалиста (ДПС), а ослаби опозицију, односно ДФ.

Он је новинарима у Подгорици рекао да је главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића упозорио да се налази на, како је казао, веома клизавом терену када је ушао у процес доказивања и везивања лажног државног удара за ДФ, пренела је РТЦГ.

Мандић је саопштио да жели што пре да се заврши цели случај и да нико из ДФ-а нема никакве везе са њим.

„Ја сам данас Катнића упознао са чињеницама да желим да се што пре заврши овај процес, да имамо потребу као политичка организација да саслушамо како ће да докаже нашу кривицу, нашу повезаност са оним људима са којима закључује споразуме. Такође сам га обавестио да су прошла стара времена, времена комунизма, да ви људе које сумњичите прво ставите у притвор, а онда им сваки дан нудите разне споразуме како би они изашли из затвора”, рекао је Мандић, преноси Танјуг.

Према његовим речима, пошто једино протекло време не може да се надокнади, многи пристају да тако изађу на слободу.

„Упозорио сам га да то не ради у нашем счлучају, и истакао да овај процес већ са собом наноси велику неправду и патњу Михаилу Чађеновићу који невин лежи у спушком затвору, а вероватно главни специјални тужилац рачуна да ће и ту моћи да заврши посао, као што је завршавао у неким другим случајевима, али ће се уверити да се преварио”, навео је Мандић.

Како је појаснио, Катнић се ту преварио јер је Чађеновић невин, као што су, како је рекао, и сви други у ДФ-у невини.

Мандић је навео да у ДФ-у морају да избегну „динамите” који се налазе у темељима процеса.

„То је правно неваљана одлука да се укине имунитет мени и колеги (Милану) Кнежевићу. И онда може да се деси да се при крају поступка, кад буде требало да се донесе пресуда, неко сети да баш у том случају скидања имунитета није испоштован Устав и закон, и да се обори читав наш случај, што ми не желимо”, прецизирао је он.

Мандић је рекао да је Катнићу дао писмени поднесак да им се на правно ваљан начин укине имунитет, како би се поступак водио тако да се што пре утврди истина.

„Односно, да стигнемо до пресуда за које можемо само да претпоставимо какве су. Невини људи знају да не могу бити осуђени ни по којем основу”, додао је он.

Како је навео, 3. марта ће бити настављено давање његове изјаве.

„Верујем да ћу до тада бити у прилици да добијем одлуку Катнићеве Скупштине о скидању имунитета, коју још нисам добио, како бих могли процесуирати уставну жалбу да докажемо да је председник парламента кршио Устав и закон, да се председник Административног одбора бавио фалсификовањем, а да онда на таквим погрешним применама закона желе да успоставе случај против посланика и да наставе да раде против оних који се налазе у притвору”, казао је Мандић.

Председник Нове је поручио и да нико из ДФ-а није имао зле намере 16. октобра увече.

„Нико из ДФ-а није био у никаквом контакту са људима које помиње главни специјални тужилац. То ћемо лагано доказати да ни са Русима, као ни са држављанима Србије нисмо имали никакве контакте”, казао је Мандић.

На питање шта га је тужилац питао данас, он је рекао да је ово тек почетак читаве приче.

„Након давања основног исказа, ја сам одмах саопштио да сам већ на писарници дао поднесак и да бих желио да то буде саставни дио давања изјаве. Нисам износио никакву одбрану, јер ја немам од чега да се браним, али сам желео овом изјавом да поступак и процес вратимо у правне норме и да се питање нашег имунитета реши тако што ће бити донето или укинуто на законит начин”, навео је Мандић.

Према његовим речима, ово сада је само припрема и изговор да у завршници процеса неко може читаву ствар на процедуралној равни да оспори.

„А ми то не желимо. Ми желимо да се овај поступак води потпуно у складу са законом, и да сваку степеницу коју пређемо у следећој фази нико не може оспорити”, додао је Мандић.

Кривицу је на саслушању негирао и Кнежевић.

Он је казао новинарима након да једног од осумњичених Ананија Никића зна цела опозиција, али као преводиоца, никако другачије.

„Од 16. октобра, категорички тврдим да ни са једним оптуженим ни лицем из афере такозвани државни удар нијесам имао никад ни телефонски, ни визелни, нити био какав контакт. Нити сам ја нити било ко из ДФ-а учествовао у планирању крвопролића и рушењу држваног поретка”, казао је Кнежевић.

Коментаришући изјаву Катнића који је навео да су у манастиру Острог 15. октобра, били и чланови ДФ-а који су се срели са некима од осумњичених, Кнежевић је да су тамо били не само он и Мандић, већ функционери Фронта, али да би се „помолили код ћивота како би добили нову духовну снагу за све оно што нас чека а након тога смо имали сат разговора са Амфилохијем”.

„Ни Широкова, ни Попова, ни Велимировића, ни Пају, ни Гају, ни Бранку нити било од ког од осумљичених никад у животу нити сам видео, имао било какве телефонске, визуелне нити никакве контакте са њима. Не познајем никог од тих људи”, казао је Кнежевић.

Мандић и Кнежевић се терете да су дио плана да се на дан одржавања парламентарних избора 16. октобра, насилно смени власт, да се изврши напад на државне институције, упад у Скупштину и хапшење тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Двојици челника ДФ-а је Скупштина прошле недеље укинула имунитет на захтев специјалног тужиоца Миливоја Катнића који је то тражио и због привођења двојице посланика.

Обавезујућим упутством врховни државни тужилац Ивица Станковић је, међутим, предложио специјалном тужиоцу да одустане од привођења двојице челника ДФ, сматрајући да оно није потребно.

 

Извор: Политика , Фото: Танјуг