Заменик председника Савета безбедности Русије поручио је да би Вашингтон требало активније да буде укључен у палестинско-израелско решење, уместо што помажу неонацисте у Кијеву

Сједињене Државе треба активније да се укључе у палестинско-израелско решење, а не да помажу неонацистима, супротстављајући два блиска народа Русије и Украјине, поручио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући нову ескалацију у Израелу.

Наиме, израелска војска објавила је стање приправности за рат и саопштила да је дошло до широко распрострањене ракетне ватре на израелску територију из Газе, као и да су се „терористи инфилтрирали на територију Израела“, док је одговорност за напад преузео Хамас.

„Почетак сукоба између Хамаса и Израела на 50. годишњицу почетка рата Јом Кипур је догађај који се могао очекивати. То је оно што су Вашингтон и његови савезници морали да ураде. Сукоб између Израела и Палестине траје деценијама, а Сједињене Државе су ту кључни играч“, написао је Медведев на Телеграму.

Како је истакао, Вашингтон уместо да активније ради на палестинско-израелском решењу, он се меша у сукоб у Украјини.

„Ти идиоти су упали код нас и свим силама помажу неонацистима, гурајући две блиске нације у сукоб. Шта може да заустави америчку страст за изазивањем сукоба свуда на планети? Очигледно, само грађански рат у Сједињеним Државама“, закључио је Медведев.

Око 300 особа је рањено, а најмање 22 је изгубило живот у ракетном нападу који је јутрос изведен из Појаса Газе на јужни и централни Израел. Хамас је преузео одговорност за напад и навео да је лансирано 5.000 ракета, јављају светске новинске агенције.

Израелска војска саопштила је да се на територију земље инфилтрирао велики број терориста, као и да су око два сата након напад на Израел покренули ваздушне ударе на појас Газе.

Израелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да се Израел налази у стању рата а не у формату операције

„Грађани Израела, ми смо у рату“, каже он. „И ми ћемо победити. Непријатељ ће платити цену какву никада раније нису знали“, рекао је он у свом првом обраћању јавности од почетка палестинског напада.

Оставите Коментар