У самом центру Пећи налази се градска црква Усековања главе светог Јована Крститеља. Након мартовског погрома 2004. године, када је уништена црква је обновљена и у њој се поново вратио живот. У парохијском дому у центру Пећи службује свештеник Драган Радовановић који овде живи са својом супругом. Бити свештеник у Пећи за њега је нешто посебно.

„Овде бити на служби је велика част и велика одговорност у сваком смислу. Велика част је то што смо овде окружени манастиром Пећка Патријаршија, манастиром Високи Дечани и једноставно смо ми негде у средини између тих манастира. Велика је одговорност зато што смо ми овде у смамом граду Пећи једини који ту живимо и ми смо некако овде спона између свих тих манастира. Сви људи који долазе да посете манастире дођу и код нас. Ево хвала Богу овде имамо и конак у коме одседају тако да је то нека наша улога овде да све те људе прихватимо и да их дочекамо“ рекао је отац Драган за радио Гораждевац.

Црква се налази између зграда, и није је нимало лако пронаћи у колико долазите први пут. Она је једино место где се окупљају Срби у Пећи. Бројни су примери оних који из централне Србије овде бораве по неколико дана. Немања Вучинић је овде други пут у последње две године.

„Знају људи доста о целој ситуацији овде. Међутим, нису упућени за неке ствари као на пример ово овде. Не знају да овде може да се дође и да се преноћи, да се обиђу манастири, да се упознају људи, да се помогне шта треба. Ми увек кад дођемо овде помогнемо и оцу Драгану и у Дечанима, Пећкој Патријаршији. Има шта да се види и треба да се дође“.

Градска црква у Пећи је на стотињак корака од самог центра града. Свештеник Драган Радовановић каже да се дан проведен овде разликује по много чему.

„Дан је овде другачији него било где друго у Србији или рецимо на северу Косова или у другим деловима Косова и Метохије где има више Срба и много више људи. Дан почиње тако што се служи служба овде у нашој цркви или у манастиру Пећка Патријаршија. Ту све почиње и углавном се завршава. То је зато што као што и сами знате Пећ нема много становника (Срба). У самом граду нас има девет“, каже отац Драган Радовановић.

За кратко време колико службује у Пећи, отац Драган је покренуо иницијативу да се очисте сва гробља и цркве у овој парохији. Уз помоћ Удружења пећанаца и привременог органа за Пећ до сада је очишћено градско гробље у Пећи, гробље и црква у селу Накло и селу Витмирица.

„Када сам ступио на ову парохију благословом његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија, обиласком целе моје парохије видео сам да има доста запуштених гробаља и цркава. Формирали смо црквени одбор и донели одлуку да то сређујемо постепено“, каже отац Драган.

И поред проблема опште миграције и све учесталијег исељавања из српских средина на Косову, парох Пећки Драган Радовановић сматра да би људи могли да се врате.

„Имаја овде доста људи који имају своју имовину, доста њива и обрадиве површине. Мислим да би они могли да се врате. Ја их овом прилико0м позивам да се врате да будемо заједно овде“.

Црква усековања главе светог Јована у Пећи, која је порушена у етничком насиљу 2004-те а обновљења 2012. године, подигнута је 1982. године на темељима старе цркве. Тада је свету литургију служио покојни патријарх Павле уз саслужење садашњег патријарха Иринеја.

Никола Станковић

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here