У самом центру Пећи налази се градска црква Усековања главе светог Јована Крститеља. Након мартовског погрома 2004. године, када је уништена црква је обновљена и у њој се поново вратио живот. У парохијском дому у центру Пећи службује свештеник Драган Радовановић који овде живи са својом супругом. Бити свештеник у Пећи за њега је нешто посебно.

„Овде бити на служби је велика част и велика одговорност у сваком смислу. Велика част је то што смо овде окружени манастиром Пећка Патријаршија, манастиром Високи Дечани и једноставно смо ми негде у средини између тих манастира. Велика је одговорност зато што смо ми овде у смамом граду Пећи једини који ту живимо и ми смо некако овде спона између свих тих манастира. Сви људи који долазе да посете манастире дођу и код нас. Ево хвала Богу овде имамо и конак у коме одседају тако да је то нека наша улога овде да све те људе прихватимо и да их дочекамо“ рекао је отац Драган за радио Гораждевац.

Црква се налази између зграда, и није је нимало лако пронаћи у колико долазите први пут. Она је једино место где се окупљају Срби у Пећи. Бројни су примери оних који из централне Србије овде бораве по неколико дана. Немања Вучинић је овде други пут у последње две године.

„Знају људи доста о целој ситуацији овде. Међутим, нису упућени за неке ствари као на пример ово овде. Не знају да овде може да се дође и да се преноћи, да се обиђу манастири, да се упознају људи, да се помогне шта треба. Ми увек кад дођемо овде помогнемо и оцу Драгану и у Дечанима, Пећкој Патријаршији. Има шта да се види и треба да се дође“.

Градска црква у Пећи је на стотињак корака од самог центра града. Свештеник Драган Радовановић каже да се дан проведен овде разликује по много чему.

„Дан је овде другачији него било где друго у Србији или рецимо на северу Косова или у другим деловима Косова и Метохије где има више Срба и много више људи. Дан почиње тако што се служи служба овде у нашој цркви или у манастиру Пећка Патријаршија. Ту све почиње и углавном се завршава. То је зато што као што и сами знате Пећ нема много становника (Срба). У самом граду нас има девет“, каже отац Драган Радовановић.

За кратко време колико службује у Пећи, отац Драган је покренуо иницијативу да се очисте сва гробља и цркве у овој парохији. Уз помоћ Удружења пећанаца и привременог органа за Пећ до сада је очишћено градско гробље у Пећи, гробље и црква у селу Накло и селу Витмирица.

„Када сам ступио на ову парохију благословом његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија, обиласком целе моје парохије видео сам да има доста запуштених гробаља и цркава. Формирали смо црквени одбор и донели одлуку да то сређујемо постепено“, каже отац Драган.

И поред проблема опште миграције и све учесталијег исељавања из српских средина на Косову, парох Пећки Драган Радовановић сматра да би људи могли да се врате.

„Имаја овде доста људи који имају своју имовину, доста њива и обрадиве површине. Мислим да би они могли да се врате. Ја их овом прилико0м позивам да се врате да будемо заједно овде“.

Црква усековања главе светог Јована у Пећи, која је порушена у етничком насиљу 2004-те а обновљења 2012. године, подигнута је 1982. године на темељима старе цркве. Тада је свету литургију служио покојни патријарх Павле уз саслужење садашњег патријарха Иринеја.

Никола Станковић

Оставите Коментар