После посета у којима су у Подгорици били специјални изасланици САД, Велике Британије и Немачке, постало је извесно да је Запад дао неколико опција Милу Ђукановићу, од којих свака подразумева крај његове политичке каријере, само је питање под којим условима.

С обзиром да му је отворена могућност мирног силаска са власти, Ђукановићу је наговештен излаз да на крају мандата не буде ухапшен и да задржи до 10% својих финансија, колико би Канцеларија за контролу иностране имовине (OFAC) Министарства финансија САД била спремна да толерише.

Због тога је Ђукановић изнео уверавања својим политичким сарадницима да крај власти дочекује мирно, јер ће му остати слобода и новац за више него пристојан живот. Међутим, дао им је инструкције да наставе са подизањем тензија у Црној Гори, како би “тврдио пазар” док се “дил” коначно не закључи.

Уколико би се Ђукановић поново кандидовао на председничким изборима, то би значило да му је пропао договор са Американцима, Британцима и ЕУ, те да се упустио у опасни авантуризам. Подсећамо да су САД већ послале јасан сигнал да више неће толерисати блокаду црногорских институција, за које је Ђукановић “реметилачки фактор”.

Оставите Коментар