Прво истражно бушење нафте у црногорском подморју почиње данас у организацији руско-италијанске компаније „Ени-Новатек“.

Само дан након што је организовао лажни пуч, за који је оптужио Србију и Русију, Ђукановић је потписао споразум са Путиновим човеком од поверења.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Овде ништа не би било необично да уговор са овом компанијом није потписан још 2016. године, и то како Објектив сазнаје, буквално само један дан након што је „раскринкан“ пуч у Црној Гори. Да би Подгорица ушла у НАТО, морала је да елиминише руски утицај, који је до тада био заиста велики. То је тражио Вашингтон, да Црна Гора покаже да је рашчистила с Русијом и да елиминише руски капитал из своје земље.

Да би се то спровело у дело и да би Американци поверовали Милу, морао је да уради нешто драстично, да инсценира неки важан догађај. Извор каже да је најбољи сценарио пуч јер би за њега лако могао да оптужи Србију, иза које стоји Русија. Догађај који би у домаћој, али и светској јавности оставио утисак да је Подгорица заиста раскрстила с Русијом, али то је био привид, јер у истој недељи када је „раскринкан“ државни удар и када су ухапшени људи из Србије, посао за истраживање нафте у територијалним водама Црне Горе добија италијанско-руски конзорцијум „Ени-Новатек“.

Власници „Новатека“

Власници ове компаније су Генадиј Тимченко, Путинов блиски сарадник, који се налази под ембаргом у САД и против кога се води истрага, а који је уједно и почасни конзул Србије у Санкт Петербургу, а други је најбогатији Рус Леонид Михељсон, бизнисмен, генерални директор, председник и главни акционар компаније чије се богатство, према писању Форбса, процењује на 21 милијарду евра.

Негодовање еколога

Платформа за бушење „Топаз дрилер“ стигла је средином марта у Црну Гору, а операција у мору недалеко од Улциња требало би да траје 180 дана. Из црногорског Министарства капиталних инвестиција саопштено је да ће прва нафтна бушотина бити на дубини од 6.525 метара, а друга плинска на мањој дубини.

Црна Гора је досад закључила два уговора о концесији за истраживање и производњу нафте и плина, први с конзорцијем „Ени-Новатек“ 2016, а други с грчком компанијом „Енергеан“ годину касније.

Та је компанија, како је саопштено, у фази тражења партнера за пројекат. Невладина удружења која се баве заштитом животне средине сматрају да ово истраживање може угрозити екологију земље, а њихово стајалиште подржавају становници Улциња, туристичког града с више од 15 километара пешчаних плажа.

Leave a Reply