Марковић ће тако индиректно подржати акцији приштинских власти, која је за последицу имала више десетина ухапшених Срба, као и преко 100 претучених

Црногорски премијер Душко Марковић боравиће данас у Приштини, на позив предсједника тзв. Владе Косова* Рамуша Харадинаја, а посјета долази само дан након ескалације кризе коју је изазвана упадом косовских специјалаца на сјевер Космета.

Марковић ће тако индиректно подржати акцији приштинских власти, која је за последицу имала већи број ухапшених Срба, као и преко 100 претучених.

Предсједнику Владе Црне Горе није ни пало на памет да откаже посјету Приштини и тако покаже да не подржава насиље над српским становништвом.

Марковић ће се у Приштини састати и са другим представницима привремених институција на Косову*, а предвиђено је да са Харадинајем и предсједникom Удружења Црногораца на Косову Слободан Вујичић отвори „Развојни центар Црногораца Косова“.

За Харадинаја и Вујичића вежу се најтежа кривична дјела попут убистава.

На Космету свега 19 Црногораца

Подсјећамо, Вујичић је 1998. године у Приштини, испред кафића „Фреска“ у алкохолисаном стању убио Драгана Илића. За тај злочин је осуђен на 13 година робије, издржао је 9 година у Забели код Пожаревца, након чега је, на лични захтјев пребачен у затвор „Исток“, гдје га Албанци ослобађају издржавања даље робије.

Након тога Вујичић напрасно постаје борац за очување идентитета Црногораца на КиМ.

Међутим, оно што се крије од јавности јесте чињеница да на Косову и Метохији има свега 19 Црногораца. До 1999.године у тој јужној српској покрајини живело је око 30 000 Црногораца, али их је на попису из 2011. било свега 19.

Иначе, Марковић ће данас присуствовати и церемонији отварања аутопута “Арбен Џафери“ (Приштина-Скопље).

У платформи коју је Влада Црне Горе усвојила поводом посјете Марковића Приштини наводи се да ће Црна Гора „као лидер у процесу преговора са ЕУ и члан НАТО савеза, наставити да пружа подршку сусједима, укључујући Косово, у њиховим претензијама у домену интеграционих процеса“.

Подсјећамо, ово није прва посјета Марковића Приштини. Он је 14. фебруара 2018. године, такође на позив Харадинаја, боравио на Космету.

Оставите Коментар