МИЛОШ Вучевић, министар одбране, гостовао је у јутарњем програму Хепи телевизије, где је говорио о ситуацији на КиМ, притиску на Србију и актуелној ситуацији у војсци Србије.

Имамо решења за све ситуације, молимо наше Србе да избегну сваки сукоб

– Ноћ је протекла мирно, у напетој атмосфери. Још увек су тамо барикаде, а Срби су и даље натерани да демократски бране своја права. Они нису ни на један начин угрозили права Албанаца. Јуче је био догађај у општини Северна Косовска Митровица, где је изабран нови председник општине, господин Угљанин. Ствара се атмосфера да су Срби непожељни. Председник Вучић је јуче изашао са Солунским документом из 2003. године. И ништа од тога. Разне смо ми гаранције добијали као држава, али после се све то изјалови. Наша ситуација није једноставна, али то не значи да треба да јадикујемо. Србија има своје црвене линије, које су свима видљиве и погрешна је претпоставка да Србија не зна шта ради. Имамо решења за све ситуације. Молимо наше Србе да избегну сваки сукоб.

После 10 година Приштина није испунила њихову основну обавезу из Бриселског споразума

– У Србији део политичке сцене једва чека да се Вучић саплете о КиМ. Десет година чекају да се нешто деси. Најбољи су ми ови с десничарске снаге што вичу да смо издали Србе с Косова. Па што не одете доле да обиђете Србе, полицију и војску? Коме ви то вичете? Резолуција 1244 је и даље на снази, и даље је активна, а неко мора Србију да упозори ако се она не поштује више. Хоћете да кажете да не признајете споразум који сте ви донели? После 10 година Приштина није испунила њихову основну обавезу из Бриселског споразума. Став САД је уздржанији од осталих земаља квинте, они не желе сукобе на КиМ. Ни КФОР не жели сукобе, али не могу се свести на немог посматрача. Имали сте упад на Газиводе, када је малтретиран чувар господин Костић, када је упала РОСУ. Они сваки дан демонстрирају силу. Они су ишли да плене вино и ракију са дугим цевима, заједно са својим албанским делом Кфора. Они сваки дан показују Србима да нису пожељни и да ће им бити још горе. Заједница српских општина не треба да буде невладина организација где се Срби скупљају да попију кафу, већ да заштити Србе институционално и законодавно. Из дана у дан притисак на Србију је све већи. Они то раде стратешки и континуирано, поручују Србима да нема ко да их штити. Забринути сте због барикада? Како нисте забринути због Бриселског споразума? – рекао је министар одбране.

Наша војска и полиција су храбри

Министар је навео да Србија мора да остане посвећена очувању мира и стабилности, како би се и даље Србија развијала.

-Потребно нам је економско и одбрамбено јачање Србије. Ми морамо да водимо рачуна о Србима на КиМ и о свим Србима. Председник Вучић је јуче отворио нову фабрику. И нек се свако пита, а шта треба Србија да ради – да ли да чекамо колоне трактора на Јарињу и Брњаку или треба да уђемо унутра и знамо да је тамо КФОР? Прва база је америчка, Нотинг Хил. Да не буде заблуде, и код ових што су велике патриоте у кафанама, када би дошли до Куршумлије вратили би се за Београд, Ниш, Нови Сад. Наша војска и полиција су храбри. Они су увек спремни да чувају све њене грађане и тражим поштовање према њима – рекао је Вучевић.

Нема компромиса ако су Срби на коленима и протерани

Министар је истакао да је примарни циљ, поред очувања националних интереса, да и даље економски снаже државу, да се граде путеви, болнице, школе и вртићи.

– Ми немамо проблем с Албанцима, ми немамо проблем да се повежемо. Отворени Балкан је одличан пројекат, где смо максимално релаксирали односе са Северном Македонијом и Албанијом. То је идеалан пројекат и за Црну Гору и Босну и Херцеговину, али на њима је да се одлуче да ли ће се прикључити. Србија је животно заинтересована за постизање историјског споразума између Срба и Албанаца, али је потребно да буде саткан од компромиса. Нема компромиса ако су Срби на коленима и протерани. Нама дају нешто у перспективи, а ови други ће све добити па чак иако је ваше. Немамо ми луксуз да кажемо да они нас потцењују или су нефер, ајде да ми сад напустимо разговоре са међународном заједницом. Ми бисмо платили ту цену, морамо да будемо одлучни, храбри и рационални. Морамо бити свеснији околности и да постанемо политички зрелији. Тамо не царује другарство, већ читав спектар различитих интереса држава. А ми морамо да сачувамо наше интересе. Морамо да будемо мудри и да нам је време врло битан фактор, као и да пратимо околности у свету – каже министар.

Оставите Коментар