Министар просвете, науке, културе и спорта Црне Горе Весна Братић рекла је да ресорно министарство планира да мења наставни програм, истичући да аутори, који су у време власти ДПС-а уклоњени из уџбеника, спадају у сам врх јужнословенске књижевности.

Одговарајући на питања посланика у Скупштини Црне Горе, Братићева је поручила да студенти Факултета за црногорски језик и књижевност не треба да се плаше да ће њихово студирање бити прекинуто.

Посланик Демократског фронта Дејан Ђуровић питао је докле се стигло са изменом наставног плана за основне и средње образовање којом би се вратили у обавезну литературу Десанка Максимовић, Меша Селимовић, Алекса Шантић, Петар Други Петровић Његош, писци који су били уклоњени.

Он је рекао да је познато да је након 2011. године „програм наставе прилагођен једном идеолошком пројекту који спроводи Демократска партија социјалиста“.

  • Програми за књижевност показују шта је урадила антисрпска кампања у протеклих 15 година“, рекао је Ђуровић.

Одговарајући на питање, Братићева је навела да уклоњени аутори спадају у сам врх јужнословенске књижевности и додала да у Министарству намеравају да мењају наставни програм.

  • Да, намеравамо и мењаћемо наставни програм. Разлози због којих су уклоњени из лектире су више него јасни – додала је Братићева.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Она је навела да се у основној школи читају дела Десанке Максимовић, у петом и осмом разреду, Алексе Шантића у осмом и деветом разреду.

  • Одломак из дела Меше Селимовића Дервиш и смрт чита се у осмом разреду, Петар Други Петровић Његош се чита у седмом и осмом разреду – истакла је Братићева.

Она је додала да, када је реч о средњим школама, Његоша ученици изучавају у другом и у четвртом разреду.

1 KОМЕНТАР

  1. Није ту реч о никаквим Милогорцима него о канцерогеном Миловлуку. Правда је једина вакцина за тај људски поганлук и несретлук.
    Теодор Емер

Оставите Коментар