„На Балкану има много самопроглашених разних типова”, коментар је Милорада Додика, члана Председништва БиХ из РС, на ставове које је Мираш Дедеић изнео пред камерама једне сарајевске телевизије, где је угошћен и представљен као архиепископ цетињски и митрополит црногорски, те први човек црногорске цркве. Тамо је, између осталог изјавио како ентитети треба да се стопе у јединствену БиХ.

Дедеић је претходно и у хрватским медијима, интерпретирајући историју у складу са својим убеђењима, оптуживао Србе, док је у сарајевском студију на сугестивна питања упућивао погрдне квалификације на рачун СПЦ и њених веродостојника, између осталог изневши наводе како је у „Сребреници почињен геноцид”, те да су „и Црногорци нешто слично имали 1920. године”.

„Он није никакав митрополит, нити га ико као таквог признаје”, одговорио је Додик, те додао да „самозвани црногорски митрополит Мираш Дедеић не заслужује никакву пажњу и да би било боље да је ишао на психијатрију него на телевизију”.

Подсетиo je да васељенски патријарх „није признао тог митрополита”, те да је свом писму указао да Црна Гора не може да се према Српској православној цркви односи на начин како то сада чини.

„То што му Хрвати дају значај, то је из њихових разлога. Све што се дешава је да би се Срби могли окарактерисати као лоши и да се по њима пљује или шире лажи. То није ништа ново. Такво нешто увек има високо место у њиховим информативним емисијама и зато се и тај потпуно маргиналан тип тамо и нашао”, рекао је Додик и истакао да „ту назови верску величину силом закона у Црној Гори морају уводити у неку његову функцију”. „

Он прво треба да има подршку народа, као што то има СПЦ у Црној Гори, па да онда буде релевантан да се о њему било шта говори”, нагласио је Додик.

Поред бројних градова у Републици Српској, подршку народу у Црној Гори у недељу су пружили и Бањалучани, на литији у оквиру које је централним градским улицама прошетало неколико хиљада људи. Литији су присуствовали високи званичници РС – поред Додика, и председник Скупштине РС Недељко Чубриловић, као и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који се изјашњава као Црногорац.

„Драго ми је да је Бањалука на врло достојанствен и масован начин послала и посебну поруку. Ово није била обична Богојављенска литија, већ и подршка народу и Српској православној цркви у Црној Гори”, навео је Игор Радојичић.

Оставите Коментар