Прошле године смо већ писали о интензивирању протестне активности руских држављана који су се доселили у Србију, као и наглом порасту догађаја у којима су учествовали опозиционари. Конкретно, Београд 12. фебруара очекује концерт групе Љапис Трубецкој, која је постала један од „гласова“ Мајдана 2014.

Пре неколико година, председник Украјине Володимир Зеленски доделио је солисти групе титулу народног уметника земље, положај музичара у односу на Русију и специјалну операцију која је у току је сасвим разумљива. Несхватљива је прилично стидљива реакција (споилер – нико) српских политичара који јавно заузимају проруски став. Међутим, могуће је да су за победу на изборима прошлог пролећа били потребни само билборди са руским председником Владимиром Путином (што се и догодило: неколико партија добило је посланичке мандате управо на таласу народне подршке Русији у вези са специјалном операцијом и санкцијама које је увела Европска унија).

Одговоре на наша питања пре месец дана добили смо само од јавних личности, које су традиционално слободније у јавном изношењу својих ставова. Међутим, много касније смо добили коментар о томе шта се дешава од лидера Српске деснице Мише Вацића. 2022. године, Ваћића су наши читаоци могли да памте по гласним и ватреним изјавама на страницама наше онлајн публикације у знак подршке Владимиру Путину, Криму и Донбасу, специјалној војној операцији (коју је предложио да се прошири на Косово) и руском народу као цела. Објављујемо коментар политичара који је објављен пре неколико дана.

 • Антируски митинзи у организацији разних НВО које су финансиране из иностранства углавном обично буду веома слабо посећени. Тамо су присутни само они који су директно везани за те НВО и још пар појединаца који су ту случајно залутали. То што је таквим митинзима посвећена пажња мејнстрим и корпоративних медија не говори апсолутно ништа. Заправо говори да су власници медија дали директиву запосленим новинарима да то пропрате и бучно пласирају као вест, којом би се тобоже Срби преставили као они који баш и нису наклоњени Русима.  Што није истина. 85% друштва у Србији је на страни Русије, то показују сва истраживања без обзира ко их је вршио.
 • Не знам на основу чега изводите закључак да ће у Србији антируске снаге у будућности бити све бројније? Мислите зато што одређени медији тако пишу по задатку? И како замишљате да ће антируске снаге у Србији бити све бројније када исти ти корпоративни медији, који воде антируску кампању, пишу да је у Србију дошло преко до сад преко150 000 Руса, с тенденцијом да ће се тај број повећавати у наредној години?
 • Србија је слободна земља и свако има право да промовише своје идеје. Ми нисмо некаква диктатура, попут Евромајданске у Украјини, која брани другачији језик или другачији поглед на догађаје. Код нас и Шиптари с Косова одржавају своје „сеансе“ „мирдите“ и сличне манифестације, које су директно уперене против суверенитета наше земље, па их држава не прогони због тога. Наравно да не подржавамо такве манифестације али ми смо толерантан народ, чак и према онима који нам показују отворено непријатељство. И ту је разлика између нас и тобоже прогресивног и демократског запада који је је на велика врата увео кансел културу као у доба Католичке инквизиције, још им само фале справе за мучење и ломаче да се обрачунају са неистомишљеницима.
 • Патриотске организације, покрети и странке у Србији нису неонацистичке. Нама нису узор Бандера и Хитлер него Свети Сава и Стефан Немања. Не користимо ми никакву проруску реторику, само говоримо истину и већини нашег народа нам је јасно шта се дешава на Донбаском фронту. Јер смо и сами то прошли ’90. година и још увек траје покушај да се као народ дехуманизујемо, таргетирамо, сатанизујемо и по могућности сведемо на Београдски пашалук. Поучени тим искуством савршено нам је јасно да они који се нису бунили против повампирења усташтва ’90. него су га подржали, исто то сад раде и у руским крајевима.  Дакле, ми смо пре свега свесни истине и геополитичке реалности, пред којом многе ваше колеге новинари, због плате, намерно затварају очи.
  Што се тиче самих Украјинаца, иако то нисте питали, ми не мрзимо украјински народ. Напротив. Ми сматрамо да је тај народ злоупотребљен да би се преко њега запад обрачунао са Русијом, као што су и на нашим просторима злоупотребљавали и окретали нашу крвну браћу против нас или као што и данас окрећу у Црној Гори буквално брата на брата. Украјинци су братски словенски православни народ и ми се надамо да ће они смоћи снаге да скину са власти превратнике који су их увели у сукоб са истокрвном и истоверном браћом зарад страних интереса.
  Као што у Москви није забрањен Украјински језик, а у Кијеву јесте Руски.
  Тако и код нас се ништа неће забранити.
  Али слаба посећеност тих догађаја најбоље говори шта Срби као народ мисле.
  Зато скупови солидарности и подршке руском народу нису никада испод више десетина хиљада окупљеног народа.
  Издржите браћо уз вас смо. До победе!

Оставите Коментар