Реч је о, како наводе у ТРБ-у, оклопном мултифункционалном возилу врхунских перформанси, намењеном обављењу широког спектра полицијских или војних задатака

На свечаном дефилеу поводом Дана Републике Српске, у Бањалуци је данас представљено и прво оклопно возило произведено у Српској – „Деспот“, компаније Технички ремонт Братунац /ТРБ/.

Реч је о, како наводе у ТРБ-у, оклопном мултифункционалном возилу врхунских перформанси, намењеном обављењу широког спектра полицијских или војних задатака.

Kако објашњава РТРС, основни концепт возила заснива се на вишенаменској шасији сачињеној од склопова погона и преноса снаге, као и независном систему ослањања који омогућава висок степен покретљивости у свим временским и теренским условима.

„Деспот“ је модерног дизајна, дужине 6,05 метара и висине 2,7 метара, са максималном масом од 14 тона.

У питању је возило које достиже брзину од 120 километара на час, савладава нагиб од 50 степени, као и бочни нагиб од 30 степени.

Такође, како се наводи, „Деспот“ се креће и по води вишој од једног метра, без проблема савладава вертикалне препреке висине до пола метра и потпуно је функционалан на температурама од минус 40 до 50 степени Целзијусових.

Реч је о најпрестижнијем производу на који су поносни у ТРБ, нагласио је директор и већински власник компаније Славенко Ристић.

Он је додао да је од идеје до данашње промоције прошло годину дана и истакао да је у развоју возила учествовало и Министарство унутрашњих послова Српске.

– Поносни смо на возило, али и раднике и инжењере који су учествовали у изради “Деспота“, као круне четворогодишњег рада фабрике – рекао је Ристић.