На недавној конвенцији за „право“ на побачај, Челзи Клинтон, ћерка бившег америчког председника Била Клинтона и његове супруге Хилари, у свом јавном излагању поручила је да је легализација побачаја обогатила америчку економију. Клинтон је навела да су побачаји омогућили да америчке жене допринесу америчкој економији с 3,5 милијарди долара у раздобљу између 1970. и 2009. године.

„Наравно да бих радије да нас људи подржавају јер брину за нашу равноправност и поштовање и могућност доношења властитих одлука. Но чак ако ни то није довољно, надам се да ће неки од ових аргумената бити довољно уверљиви.“

Клинтон тврди да су побачаји који су вршени свих ових деценија, омогућили женама да уместо да буду мајке, на овај начин од њих створиле порезне обвезнике и запосленике који су доприносили америчкој економији.

Но, ова прича има две стране. Иако је већа укљученост жена у производњу имала краткорочан допринос у економском смислу, дугорочно је индустрија побачаја била погубна за америчку економију. Још 2000. године амерички Етхицс анд Публиц Полицy Центер написао је у свом извештају:

„Смањивањем величине популације, побачаји су последично смањили величину економије. Погодовавши наглом паду броја бракова, легализација побачаја снизила је стандард живота просечног америчког домаћинства. Исто тако, побачаји су директно одговорни за надолазеће проблеме стабилности пензионог система.“

Логично је закључити да би без индустрије побачаја америчка популација била знатно већа, чиме би и индустрија била већа, као и стандард живота.

Економски стручњаци слажу се да смањење популације неминовно води према стагнацији привреде. Примера ради, ако популација падне за пет посто, за очекивати је да ће и економија пасти за сличан проценат.

Другим речима, изјава младе Челзи Клинтон о томе да су побачаји допринели америчкој привреду у милијардама долара је нетачна лажна статистика. Иако жене које имају побачаје, односно не постају мајке, доприносе економији, чињеница остаје да побачаји дугорочно ослабљују економију кроз смањење популације и будуће радне снаге која покреће привреду.

Оставите Коментар