Шеф Светске здравствене организације позвао је земље у понедељак да спроведу реформе потребне за припрему за следећу пандемију, поздрављајући њихову историјску одлуку да прихвате велико повећање буџета на годишњој скупштини УН.

Говорећи на скупштини недељама након завршетка глобалног ванредног статуса за пандемију ковид-19, Тедрос Адханом Гебрејесус је рекао да је време да се постигне напредак у преговорима како би се спречила следећа пандемија.

„Не можемо то игнорисати“, рекао је генерални директор Светске здравствене организације у великом обраћању државама чланицама УН, упозоравајући да ће следећа пандемија сигурно изаћи.

„Ако ми не извршимо промене које су нам потребне, ко ће? А ако их сада не направимо, када ћемо“, упитао је он.

194 земље чланице СЗО израђују нацрт споразума о пандемији који ће бити усвојен на скупштини следеће године. „Посвећеност споразуму о пандемији је важна јер смо искусили колико ужасан мали вирус може бити“, рекао је Тедрос.

На истом састанку земље су одобриле буџет од 6,83 милијарде долара за период 2024-25. Буџет укључује повећање обавезних такси држава чланица за 20 одсто према прелиминарном договору постигнутом прошле године.

Истакао је да се треба припремити за болест смртоноснију од ковида: „Још увек постоји претња да ће се појавити варијанта вируса која ће бити смртоноснија од свих претходних, преноси Н1.

Оставите Коментар