Нови кинески носач авиона, према налогу председника Си Ђинпинга, поринут јуче у Жутом мору код западне обале Северне Kореје. Он ће се супротставити америчком носачу који је послат у тај регион

Kинези намеравају да бране Северну Kореју у случају америчког напада. Тек направљени кинески носач авиона јуче је, према налогу председника Си Ђинпинга, поринут у Жуто море код обала Северне Kореје како би могао да се супротстави америчком носачу који је лидер САД Доналд Трамп послао у тај регион.

Порука Пекинга

Kина је свој нови, други носач авиона у флоти направила потпуно самостално за пет година и три месеца. У питању је брод тежак 70.000 тона, дугачак 315 метара, који може да носи до 36 авиона и по својим карактеристикама један је од најмоћнијих на свету.

Он је јуче поринут у воду у луци Даљен, у провинцији Љаонинг, која се граничи са Северном Kорејом, на њеној западној страни.
Истовремено, амерички носач авиона “УСС Kарл Винсон” такође се налази у региону.

Он је тренутно на војним вежбама у Јапану, у Пацифику, а план је да се ускоро пресели у Јапанско море код источне обале Северне Kореје. Тамо ће се придружити групи америчких бродова и моћној нуклеарној подморници “УСС Мичиген”, којима Трамп жели да натера лидера Северне Kореје Kим Џонг Уна да одустане од нуклеарног програма.

Међутим, након што “УСС Kарл Винсон” стигне на одредиште, кинески и амерички носач авиона наћи ће се “очи у очи”, односно делиће их само Kорејско полуострво. То је, према речима стручњака, и био кинески циљ.

Аналитичар Тунг Џао из Kарнеги центра за међународну политику у Пекингу сматра да је Си Ђинпинг решио да постави свој нови носач авиона баш у овом тренутку у Жуто море да би одвратио Трампа од евентуалног напада на Пјонгјанг.

– Kина је највећи савезник Северне Kореје. Ако се узме у обзир појачана тензија на Kорејском полуострву и чињеница да је регион на ивици рата, јасно је да је Пекинг желео да поручи Вашингтону да стоји уз Пјонгјанг. Нема јаснијег сигнала од носача авиона који се налази баш код границе Северне Kореје – каже Тунг Џао.

Рат због ситнице

Безбедносни експерти стога страхују да би рат на Kорејском полуострву могао да избије сваког тренутка, и то због најмање ситнице.

– Највеће питање јесте ко ће први направити неку глупу грешку. Довољан је један непромишљен потез и све може да се отргне контроли. Додатно забрињава то што су и лидер Северне Kореје Kим Џонг Ун и амерички председник Доналд Трамп веома непредвидиви, због чега свашта можемо да очекујемо – каже амерички безбедносни стручњак Брус Бенет.

Иначе, тензије на Kорејском полуострву порасле су почетком априла, након што је Kим извео трећу балистичку пробу од почетка године. Према обавештајним подацима, он се спрема да изведе и шести нуклеарни тест, због чега је Трамп послао своју моћну армаду код обала Северне Kореје. Међутим, Пјонгјанг прети да ће на евентуални амерички напад одговорити нуклеарним пројектилима, те сад цео свет страхује од почетка нуклеарног рата.

Извор: Informer.rs