Демократе у Представничком дому америчког Конгреса ће објавити своју резолуцију о опозиву председника Доналда Трампа, оптужујући га у једном члану за „подстицање побуне“ и улогу коју је имао у прошлонедељном упаду у Капитол, наводи се у документу који је објавио Си-Ен-Ен.

Члан о опозиву, који ће бити представљен вечерас по средњоевропском времену када се Дом састане, Си-Ен-Ен је објавио неколико сати раније, а у њему је Трамп оптужен за кршење уставне заклетве да ће верно извршавати функцију председника Сједињених Држава наводним подстицањем насиља над владом прошле среде.

У објављеном документу се указује на Трампове поновљене тврдње да је победио на изборима и његов говор окупљенима 6. јануара пре него што су изгредници упали у Капитол, преноси РТ.

Трампа оптужују да је „намерно (дајући) изјаве које су, у контексту, подстицале, и предвидљиво резултирале, незаконитом акцијом на Капитолу“. Што се тиче изјава које су заправо подстакле насиље, оптужбе су нејасне, помиње се само једна реченица: „Ако се не борите врашки, више нећете имати државу“.

„У свему томе, председник Трамп је озбиљно угрозио безбедност Сједињених Држава и владиних институција“, стоји у резолуцији.

Додаје се да је „претио интегритету демократског система“ и ометао мирну транзицију власти.

Резолуција о опозиву је први корак демократа ка одржавању гласања о импичменту ове недеље.

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси рекла је да ће се наставити са изношењем резолуције о опозиву на гласање ове недеље, уколико се потпредседник Мајк Пенс не позове на 25. амандман Устава.

Демократе позивају Пенса да одговори у року од 24 сата, рекла је Пелоси. Ако се то не догоди, демократе ће своју резолуцију о опозиву ставити на гласање.

Време гласања за опозив још није одређено, мада се очекује да ће се то догодити у среду.

Оставите Коментар