Црвена звезда је пре 29 година постала светски шампион тријумфом у Јапану над чилеанским Коло Колом 3:0 головима двоструког стрелца Владимира Југовића и Дарка Панчева.

Пред 60.000 гледалаца на Националном стадиону у Токију Звезди је тријумф против шампиона Јужне Америке донео Владимир Југовић са два гола и Дарко Панчев, без обзира што је од 43. минута играла са играчем мање због искључења Дејана Савићевића.

Ово је прва годишњица освајања светског трона без тадашњег тренера Владице Поповића, који је премино 11. августа.

Поповић је преузео тим после освајања титуле европског првака од Љупка Петровића и донео црвено-белима још један велики трофеј. И поред искључења Савићевића и бројчано слабији црвено-бели су у другом полувремену постигли два гола.

Имали су Чилеанци на клупи Југословена Мирка Јозића, али није им то ништа вредело. Почишћени су са терена у режији Звездиног детета са друге планете – Владимира Југовића. У 20. минуту велике утакмице Савићевић је на сјајан начин издржао дуел и асистирао Југовићу, који је лагано погодио мрежу. Геније је дозволио потом себи да наседне на ситну провокацију Рамиреза, узвратио је ударац и добио црвени картон. Појавила се сумња да би могло све да се сруши, али држала су под контролом све двојица Владимира. Поповић се определио ништа да не мења, а на терену је Југовић у 60. минуту дуплирао предност.

Кад је у 70. минуту Милојевић одбранио шут Јанеша, није било више наде за Чилеанце. Белодедић је освојио лопту и отклонио опасност, Ратковић дриблингом преварио тројицу и оставио их у чуду, додао је Југовићу, он одложио захукталом Михајловићу. Спринт за памћење, а онда је спојио с голом Панчева.

Оставите Коментар