Начелник општине Соколац Милован Бјелица недавно је прихватио идеју о братимљењу Општине Соколац и града Можајска из Московске области, која је потекла након разговора са Амбасадором Босне и Херцеговине у Руској федерацији Жељком Самарџијом.

Поштовани господине Бјелица,

током недавне моје посјете обиљежавању годишњице славне Бородинске битке и разговора са домаћинима и организаторима, покренуо сам иницијативу о братимљењу градова Можајск у Московској области и Соколац, Република Српска, Босна и Херцеговина, препознавајући доста разлога за такву иницијативу, уважавајући прије свега историјске и патриотске сличности.

Иницијатива је начелно подржана од челних људи општине Можајска а упутио сам руководству града писмо намјере са образложењем поменуте иницијативе. Као један од кључних разлога за приближавање, сарадњу и братимљење два града јесте што су то градови војничке славе. О Бородинској битци која се одиграла на подручју овог рејона готово па све знамо али о новијој историји града Сокоца сигурно је корисно да и други сазнају, посебно градови и мјеста који имају славну и богату историју.

Можајск је град на западу Московске области, административни центар Можајског градског округа и носи почасно звање града војничке славе. Град је основан 1231 године, заузима површину од 17,4 квадратних километара на н/в око 240 метара и има око 34 хиљаде становника. Има изузетно богату историју али се посебно издваја по Бородинској битци која је постала симбол борбе за слободу и одбрану од страних освајача. Можајск има врло садржајне културне и спортске активности, а с тим у вези, представља један од водећих центара туристичке дјелатности у Московској области.

Осим неколико саборних храмова у самом граду, посебно се издваја храм Светог Илије из 19-ог вијека, што представља још једну заједничку духовну спону два града. Можајск има до сада закључена 23 споразума о братимљењу али на том списку нема ни један град из земаља бивше Југославије.

Због свега тога, као амбасадор Босне и Херцеговине искрено подржавам иницијативу за братимљење два града и бићу веома срећан ако до тога дође, наводи се у допису од 31.августа упућеном начелнику Бјелици од стране Амбасадора Босне и Херцеговине у Руској федерацији Жељка Самарџије.

Оставите Коментар