Према истраживању Европског савета за спољне односе, са седиштем у Лондону, и фондације „Штифтунг Меркатор“, са седиштем у Есену, најутицајније државе ЕУ су Немачка, Француска, Велика Британија и Холандија, док су бивше југословенске републике Словенија и Хрватска на самом зачељу.

Словенија и Хрватска су на 25. месту када је у питању њихов општи утицај у блоку, где позицију деле са Бугарском и Малтом, али и када је реч о томе које земље имају утицаја на политику ЕУ, где су, такође, на 25. месту, заједно са Летонијом и Малтом, показало је истраживање под називом „ЕУ коалишн експлорер“.

Такође, истраживање је показало да је Немачка најбољи партнер у доношењу политичких одлука, а да иза ње следе Француска и Италија.

Како се наводи, Европски савет за спољне односе сачинио је извештај на основу питања која су постављена 877 стручњака из свих држава чланица ЕУ, „активниих у политици ЕУ“, било да је реч о стручњацима из медија, влада земаља или института.

Иако је Словенија међу земљама које имају најмање утицаја у ЕУ, она је добро пласирана када је у питању залагање за дубље интеграције ЕУ, где је заузела 14. место.

Када је реч о приоритетима, истраживање је показало да је Словенија најактивнија у заједничкој политици азила, јединственој фискалној политици, јединственом тржишту и јединственом надгледању еврозоне.

Истраживање је показало и да је Мађарска земља која „највише разочарава“, док се Словенија нашла на 16. месту, као једна од земаља које су најмање разочарале у протекле две године.