Ректор Богословије Св. Петра Цетињског Гојко Перовић упутио је допис Министарству унутрашњих послова Сергеју Секуловићу како би га информисао о инциденту који се јутрос десио испред зграде Цетињске богословије и позвао на смиривање тензија међу грађанима

Наиме, како је наведено у допису, група хулигана је насрнула на зграду и вређала ђаке на националној и верској основи.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Допис преносимо интегрално:
Поштовани господине министре,

Овим путем Вас извештавамо о немилом догађају који се десио у раним јутарњим сатима (око 2 ујутро) 15. априла испред зграде интерната Цетињске богословије у цетињском насељу Доње поље, када је група од десетак хулигана насрнула на поменуту зграду, узвикујући псовке и претње и ломећи школски инвентар.

Поменути насилници су претили ђацима, вређали их на националној и верској основи, физички насртали и оштетили врата и прозоре на згради, а потом довукли контејнере који су се налазили преко пута улице и запалили у њима ватру. Затим су се удаљили у правцу хотела „Гранд“ и центра града уз повике да ће поново доћи наредних ноћи.

Сви детаљи овог случаја пријављени су цетињској полицији ујутро око 10:20 часова, а записник те пријаве Вам достављамо у прилогу овог дописа.

Дежурни професор није реаговао на начин да моментално позове полицију, и то је вероватно његов пропуст, мада с обзиром на околности може бити разумљиво да је и сам чекао да ова непријатност прође, верујући да ће се завршити без тежих последица. Ми се Вама не бисмо обраћали да није било ових претњи о понављању напада.

Други разлог што Вам се обраћамо, и због чега ћемо о овом писму обавестити црногорску јавност јесте наша жеља и позив (нарочито упућен цетињском грађанству) да тензије које су настале политичким и медијским манипулацијама и константним неоснованим прозивањем и критиковањем СПЦ са највиших државних адреса, а услед актуелних друштвено-политичких збивања у Црној Гори, не би смеле да негативно утичу на владање наше омладине и да кваре Богом благословени јавни ред и мир нашег престоног града.

Управа наше школе не памти да се овакав напад на ђаке десио у последњих десетак година, нити је од стране наших ђака, или од стране њихових вршњака са Цетиња, било икаквих повода за тако нешто.

Уверени да ћете предузети све из Ваше надлежности што би предупредило понављање оваквих инцидента, срдачно Вас поздрављамо.

Ректор Богословије Св. Петра Цетињског
Гојко Перовић

Интересантно је што се овај напад догодио након што је председник Црне Горе Мило Ђукановић гостујући на Јавном сервису казао да је нова Влада састављена под окриљем једне верске заједнице, Српске православне цркве, те да је 30. августа почела сезона “ћерања”.

  • Ћера се све што има везе са ДПС. Атаци су разлог за забинутост и разлог за реакцију која увек није институционална – казао је он у емисији „Телескопија“.

„Упозорио“ је гледаоце да великоспрски национализам покушава да под новим мотом “спрског света” малигно утиче на Црну Гору, не одустајући од Велике Србије као пројекта којем је само промењено име.

Оставите Коментар