Да ли вас је однос Француске према Србији током обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата заиста изненадио!? Осим што вршили агресију на Србе током 90-их година, међу првима признавали оцепљења република СФРЈ, а на крају признали лажну државу Косово, Французи имају својих заслуга и за пропаст Првог српског устанка.

Проф. др Зоран Милошевић, редовни професор теоријске социологије и политичке теорије, каже да су Французи и Наполеон имали велике заслуге у слому Првог српског устанка. Милошевић, у емисији на ТВ Рас, каже да је Наполеон послао своју артиљерију у помоћ Турцима у Боју на Равњу, данашњој Засавици, и да су тек након тога Турци успели да пробију шанац српских устаника.

– Значи Французи сламају Први српски устанак и крећу ка Русији, тамо га чега 17 српских генерала у служби Руске империје – испричао је Милошевић.

Милошевић је објаснио да је Наполеон желео слом Првог српског устанка јер је он вођен уз подршку Русије, а да су Турци у томе видели прилику за савез са Наполеоном. Према његовим речима, након пропасти Наполеоновог похода и уласка Руса у Париз, западна Европа је схватила да су српске војсковђе и војници били део снаге Русије и да од тада запад жели да одвоји Србе од Руса. Усколопу тог плана Милошевић види и формирање Румуније као државе што Милошевић детаљно објашњава у емисији.

Професор Милошевић је говорио у емисији о верским проблемима на Балкану. О стварању хрватске и црногорске православне цркве, о ударима на православну цркву и другим актуеелним темама.