Прва Парада ЛГБТ оранизација у Бјалистоку на истоку Пољске, забележила је многе инциденте. Док једна страна оптужује противнике за хомофобију, друга узвраћа да се ради о хетерофобији, то јест мржњи према хетеросексуалцима и наметању хомонормативних идеја деци.

Контра демонстранти су се сукобили са полицијом скандиравши ЛГБТ активистима да нису добродошли у њиховом граду и на све могуће начине саботирали контроверзни скуп. Чули су се чак пуцњи, али и врисци. Полиција је демонстранте ударала пендрецима, а употребљен је и сузавац.

На видеу се види како група мушкараца трчи за учесницима параде и физички их напада. Такође, у позадини се чују и женски врисци.

Активисти на паради вређали су противнике добацивајући им увреде да су нацисти. Са друге стране конзервативци су поручули НВО „нисте добродошли“ у нашем граду и „не дамо вам децу“ то јест неће дозволити да утичу на малолетну децу и намећу им хомонормативне ставове.

На првој ЛГБТ паради у овом Пољском граду ухапшено је неколико особа, али тачан број за сада није познат.

Пре самог скупа један пољски лист делио је уз своје новине налепнице против скупа.

Портпарол полиције Томаш Крупа потврдио је да је једна особа ухапшена због тога што је отела заставу од једног од учесника параде.

Више од 500 припадника полиције обезбеђивало је политичке активисте ЛГБТ покрета и њихове присталице.

Оставите Коментар