Најстарија образовна установа у Црној Гори – Богословија Светог Петра Цетињског, која је на Цетињу основана 1863. године, није укључена у образовни систем државе, само зато што наставу није прилагодила новим условима – да се изводи на црногорском језику са 32 слова, а не као свих минулих 150 година – на српском! То је разлог што се њене дипломе не признају приликом уписа на сродне факултете. Цетињска Богословија је једна од осам у Српској православној цркви и ради по плану и програму који је благословио и формирао свети архијерејски сабор СПЦ. Основао је кнез Никола и тадашњи његов савременик, архимандрит Нићифор Дучић.

  • Како је могуће да су матуранти друге религијске школе Медресе „Мехмед Фатих“ равноправни са својим вршњацима приликом уписа на црногорске универзитете, али не и њихови вршњаци са цетињске Богословије – питао је Славен Радуновић, посланик ДФ-а, министра просвете Црне Горе Дамира Шеховића. – Многи вероватно нису знали за ову срамоту Црне Горе. Богословија није прихватила да јој на силу буде наметнуто да се настава изводи на црногорском и то је највећи проблем. У време суверене Црне Горе учио се искључиво српски језик и сада је спорно што су Богословија и њен програм везани за исти онај језик на ком је основана – српски. Али, како овде дође који владар, према потребама његове диктатуре мења се и назив језика, и онда је тобоже проблем у Богословији.

С друге стране, министар Шеховић је категоричан да нема привилегованих нити дискриминисаних верских школа у Црној Гори.

  • Законска процедура је за све иста и она се мора испоштовати. У супротном ће она школа која то не буде поштовала функционисати само као засебна целина и њене дипломе неће бити третиране као јавно важеће нити ће се уважавати за наставак школовања – одговорио је министар. -Завод за школство је након званичног захтева Богословије за достављање мишљења анализирао план и програм рада ове школе и упутио је препоруке за његово унапређење. Неопходно је да се Богословија Свети Петар Цетињски обрати Националном савету за образовање за утврђивање образовног програма у који су уврштене препоруке Завода за школство, као и мишљење ове установе, што је саставни део процедуре, након чега ће се заузети коначан став.

Што се тиче медресе, министар подсећа да је та средња верска школа 2015. године прошла кроз законом дефинисану процедуру и добила сагласност Националног савета за образовање.

  • Од тада, с обзиром на то да је свој програм ускладила са јавно важећим програмом, дипломе које се стичу у овој средњој верској школи се признају и уважавају за наставак образовања у Црној Гори – саопштио је Шеховић.

МЕШИХАТ НА ЦЕТИЊУ!

Мешихат Исламске заједнице у Црној Гори од краја јуна власник је једне куће на Цетињу која се налази у Булевару Црногорских јунака.

  • По сугестији из врха власти, некадашња породична кућа Шоћа коју је својевремено купио неки Вушуровић продата је Мешихату Исламске заједнице у Црној Гори. Прва кућа у Булевару Црногорских јунака до Мешихата, која се тренутно ставља под кров има приземље, два спрата и поткровље, што значи да ће Мешихат имати могућност да три пута повећа величину куће коју је купио. Двориште Мешихата се граничи са новим комплексом Факултета уметности који се налази у завршној фази – каже Јован Маркуш, публициста и бивши градоначелник Цетиња.

В. Кадић

Оставите Коментар