Осим милијарди, моћних авиона и убрзаних евроинтеграција, председник САД спреман и писмено да гарантује специјалне везе Србије са РС. Ову понуду, тврде дипломате, у Београд донеће Метју Палмер.

Амерички председник Доналд Трамп спремио је за Србију политичку ‘непристојну понуду’, како би приволео власт у Београду да што пре призна лажну државу Косово, сазнаје Информер!

Овај план, тврде наши одлично обавештени дипломатски извори, подразумева да Србија као ‘компензацију’ за признавање лажне државе добије ескадрилу од 14 нових авиона Ф-16, десет милијарди долара за инфраструктурне пројекте, али и убрзан улазак у ЕУ, најкасније до 2024. године! Осим милијарди, моћних летелица и убрзаних евроинтеграција, Вашингтон је спреман и да писмено гарантује специјалне везе Србије и РС.

Маршалов план

Према речима наших извора, председник Трамп одлучио је да реши косовску кризу до средине следеће године.

  • Трамп је дошао на идеју да Србији понуди нешто попут Маршаловог плана за Немачку после Другог светског рата. То би подразумевало инвестиције од 10 милијарди долара пре свега за инфраструктурне пројекте, ескадрилу авиона Ф-16, дакле најмање 14 летелица, али и значајно убрзане евроинтеграције. То значи да би Србија могла сигурно да уђе у ЕУ до 2024. године. Осим новца и авиона, Трамп је спреман и да писмено гарантује специјалне везе Србије и Републике Српске – преноси Информеров извор, други човек велике западне амбасаде, који је инсистирао на анонимности. Наш извор додаје да ће Трампову понуду у Београд донети Метју Палмер.

  • Палмеру је додељен специјални задатак да властима у Београду детаљно пренесе ову понуду. И не само да је презентује, већ и да увери српске државнике да је понуда више него дарежљива и да би требало да је прихвате – истиче Информеров извоз.

И док нико од државних функционра није желео званично да коментарише наша сазнања, историчар и аналитичар Саша Адамовић каже да ова информација, ако је тачна, представља пуштање пробног балона како би се видела реакција српског јавног мњења.

  • Са друге стране, биће занимљиво видети ко ће се све упецати на ту, у суштини, непристојну понуду. Предлоге такве врсте, ако их званично буде, не треба ни разматрати. Као што гласи изрека: ‘Чувајмо се Данајаца и кад дарове доносе…’ – подвлачи Адамовић.

Срби на великом тесту

Генерал Владимир Лазаревић оцењује да се ових дана очигледно тестира српски народ, његова државотворност, колективни ум и разум.

  • На тесту су наше историјско памћење и наша способност да имамо и чувамо државу. Није искључено да ће наредних дана и недеља бити и нових ‘понуда’, којих се свакако треба чувати. А што се тиче гаранције, треба упитати Американце зар Резолуција 1244 није гаранција? Треба, дакле, сачувати разум, достојанство и одговорност – закључује Лазаревић.

Боцан-Харченко: Америка све теже контролише Косово!

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко упозорио је да Вашингтон све теже контролише Приштину.

  • Досад се сматрало да постоји једна супердржава, а сада се, ево, десило да је ‘супердржава’ друга, мала, која и није држава, али је ‘суперсила’ и утиче на ону праву супердржаву – рекао је Боцан-Харченко у интервјуу за ‘Спутњик’, додајући да је Москва спремна да се директно укључи у дијалог Београда и Приштине.

  • Наравно, морамо и желимо да учествујемо и наравно да ћемо размотрити ову могућност ако Београд то буде захтевао, али не желимо и не смемо да учествујемо у неком разговору који није утемељен на међународном праву – нагласио је Боцан-Харченко.


М. Добромировић

Оставите Коментар