Епископа диоклијски Методије претучен је ноћас на мосту на Ђурђевића Тари, током протеста због усвајања закона о слободи вероисповести. Владику су полицајци оборили на земљу и тукли пендрецима и ногама.

Повређене су две особе које су покушале да заштите епископа и они су превезени у пљеваљску болницу.

Познато је да се Владика не одваја од гусла, о чему сведоче многи снимци, а један такав је настао након што је хиротонисан за Епископа диоклијског, Викарног Епископа Митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Он је одгуслао стихове Петра Петровића Његоша: „Нема дана без очнога вида, нити праве славе до Божића…“

Владика увек уз себе има своје гусле које радо свира, па се тако и на снимку са једне славе може видети са колико пажње и уживања га слушају они којима гусла.

Иначе, Владика Методије је Рођен је 1. априла 1976. године у Сарајеву, у црногорској породици од родитеља Милинка и Драгице (рођене Милићевић) као треће дете. Његова породица потиче из Црне Горе, из места Жабљак.

Осмогодишњу школу и прва два разреда Гимназије завршио је у Сарајеву одакле се услед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу. У Подгорици је завршио преостала два разреда Гимназије, након чега је 1994. године уписао Економски факултет Универзитета Црне Горе, на којем је и дипломирао 2001. године.

Године 2002. дошао је у Цетињски манастир у својству искушеника, где је и замонашен на празничном бденију 11. јула 2004. године са именом Методије (по Светом Методију Словенском). У чин ђакона рукоположен је 2005. године на празник Преображења Господњег, а у чин презвитера рукоположен је на Бадњи дан 2008. у Цетињском манастиру.

Дана 22. новембра 2009. године одликован је чином протосинђела у манастиру Сланци код Београда од стране Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, са чијим је благословом од краја 2007. године био је на послушању келејника Патријарха српског г. Павла, и на том послушању остаје до његовог упокојења.

За намесника Цетињског манастира постављен је 1. фебруара 2010. године, гђе је и рукопроизведен у чин архимандрита на Петровдан 2013. године. Исте 2013. године дипломирао је на Православном богословском факултету ”Светог Василија Острошког” у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву са дипломским радом на тему ”Васпитни значај монаштва”.

Академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом Универзитету у Солуну учећи грчки језик, ради уписа докторских студија на Теолошком факултету поменутог Универзитета.

Дана 22. јула 2018. године у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, архимандрит Методије је хиротонисан у чин епископа диоклијског, викарног епископа митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. Светом архијерејском литургијом и свечаном хиротонијом началствовао је Његова светост патријарх српски Иринеј.

Оставите Коментар