Владу треба ојачати политичком вољом народа и његовим политичким представницима. Има нас много који знамо како да живот у Црној Гори учинимо мирнијим и бољим, казао је у интервјуу за ИН4С политички активиста Владислав Дајковић.

Политичка сцена Црне Горе је у знатној мери закомпликована након устоличења митрополита Јоаникија које је поделило јавност. Како ви видите излазак из политичке кризе и да ли је он уопште могућ?

Поделе у Црној Гори није изазвало устоличење Митрополита Јоаникија. Интронизација је искоришћена само да се поделе продубе и покуша делегитимизовати демократска већина. То је пројекат добро познатих планера нестабилности у Црној Гори који се воде логиком: “Изгубили смо на демократским изборима, али ћемо зато дати све од себе да Црна Гора изгуби мир и стабилност“. Поставља се питање “зашто?“ – Па да би једна фамилија сачувала немерљиво богатство и статус првог феудалца Црне Горе.

Излазак из зоне дубоке подељености и дестабилизације видим у помирењу. Да свако уступи до свог, у корист свих. Генерације образованих младих људи морају имати право на своју шансу. Има нас много који смо уморни од свих језика прошлости и прича политичких лидера који вуку назад. Ђукановићу чак ни тридесет година власти није довољно, него хоће још. Ипак, сигуран сам да нас има много који имамо снаге да кажемо – Доста је било. Идемо у бољи живот.

Заједничко саопштење Демократске Црне Горе и Демократског Фронта показује да је компромис најјачих конституената ипак пронађен. Да ли очекујете реконструкцију Владе у скоријем периоду?

То је охрабрујућа вест и мудра политика лидера тих политичких савеза. Владу треба ојачати политичком вољом народа и његовим политичким представницима. Ово је скоро последњи тренутак за такав договор. Народ све гледа и самим тим се најбрже наљути на оног свог коме је дао поверење. Дакле, или ће већина бити сложна или ће народ бити против оних који то не желе.

Попис становништва је тема која увијек заокупља пажњу домаће, па и регионалне јавности. Да ли сматрате да ће се, упркос опструкцијама, одржати у овој години?

Не видим ниједан разлог зашто се неко плаши пописа. То је као да кажете ја сам против слободе или против вашег права да покажете да постојите, да имате свој језик, своју вјеру… Тај покушај је део истог плана да се Црна Гора задржи у мраку и незнању, уместо да прогледа и каже својим језиком да свима подједнако припада. Неко и даље жели да Црну Гору представља као новокомпоновани Монтенегро који фабрикује прошлост, ускраћује сећање и зауставља будућност.

Више пута сте изјављивали да ћете се борити за свој родни град, мислећи на локалне изборе у Подгорици. Да ли се та одлука променила након става лидера ДФ-а Андрије Мандића да би Милан Кнежевић могао бити носилац њихове локалне листе?

Остајем при тој тврдњи. Да, борићу се за свој град свим срцем. Тек треба да одлучим који је најбољи начин да помогнем том циљу. Моја одлука неће бити против неког, већ за град свих нас – град отворен и главни у врлини добра, град пример у равноправности свих народа и вера, али и први у напретку и квалитету живота. Подгорица ће бити победник јер има нас много који то желимо, који то знамо и који хоћемо да тако буде.

Када говоримо о вашим политичким плановима, да ли размишљате о оснивању политичке партије?

Изабраћемо најбољи начин да утичемо на наше животе. Да не чекамо у реду за милост и дар било кога. Ми, као млади и образовани људи, желимо да помогнемо и ојачамо демократију Црне Горе. Има нас много који знамо како да живот у Црној Гори учинимо мирнијим и бољим. Ми желимо да сарађујемо са свима који хоће да Црну Гору воде демократски напред, да будемо заједно, сложни, помирени и одлучни – јер то је Снага Црне Горе, а не поделе, јуриш на цркве и нетрпељивост према различитом.

Нама требају запослени и насмејани млади људи, они са емпатијом и пруженом руком. Размишљамо о најбољој форми нашег учешћа у томе, па и оснивању политичког покрета. Јер има нас много, а ја сам само један од њих.

Оставите Коментар