Министар безбедности Ненад Нешић затражио је од МУП-а ФБиХ и МУП-а Кантона Тузла да предузму све мјере на заштити српских повратника и хитно открију лице које је напало Радмилу Симић из лукавачког насеља Тумаре.

Ово је други напад на Симићеву, а да ни први из августа није расвијетљен. Примјетно је да се код нерасвијетљених напада на повратнике у ФБиХ, исти редовно понављају. Жалосно је да нису откривени починиоци злодјела на Возући, напада на старицу у Мостару, као ни учесници инцидената у Коњицу и Зеници. Ако МУП ФБиХ није у стању или не жели осигурати безбједност српских повратника, онда то треба и да кажу – истиче Нешић.

Циљ оваквих напада, сматра он, јесте да се и оно мало српских повратника у ФБиХ исели.

– Несхватљиво је да до данас није ријешен прошлогодишњи нестанак старице Јованке Ђурић из Тумара, да је Симићева нападнута већ други пут, а да није повећан степен безбједности и да нису предузете мјере за заштиту српских повратника у Тумаре – каже Нешић и подсјећа да је у општини Лукавац прије три године нестао и Васкрсије Тубић и да ни овај случај још није расвијетљен.

Нажалост, Срби у ФБиХ су дошли у ситуацију да се свако јутро питају – јесмо ли сви на броју и ко је ноћас нападнут, а да локалне власти према њима немају ни толико емпатије да осуде нападе и заштите их’ – констатује Нешић.

Министар безбједности Ненад Нешић поручио је и да ће се лично заузети да Република Српска пружи помоћ и заштиту Србима који живе у ФБиХ.

Оставите Коментар