Кад се саберу све активности ЕК у Бриселу, а које су усмерене биле против Србије – долази се до фрапантног податка: да је главни аутор свих тих оптужби, нико други него човек који је до 2008. године био део те Евроспке Комсиије, главом и брадом, господин Ле Брет!

Питамо се само, шта је и колико чинио против Србије и док је био утицајни члан ЕК, кад је исту активност наставио као приватни лобиста!

Оно што је такође чињеница, да је од 2014. године постао и лобиста Драгана Шолака лично! Није још увек познато да ли по наговору Шолакових мецена “преко баре” или је то сам смислио “крагујевачки гаражни бизнисмен”…

Да иронија ове “прљаве” работе француског адвоката буде већа и тежа, спомиње се, да је иста адвокатска канцеларија била лобиста и сада чувене Тање Фајон, “осведочене пријатељице српских власти”, која је у Србији постала позната по скандалозним објавама подршке политичком маргиналцу Зеленовићу у покушају да сачува власт у Шапцу!? Срећом, народ је прозрео ту игру, па је “корумпираног Зеленовића” глатко збацио са власти, али на жалост држава га није послала тамо где му је место?

Да у свему има подоста истине, потврдио је и угледни лист Политико, када се француски адвокат Беноа ле Брет нашао својевремено у центру скандала! Наиме, тај скандал тицао се сукоба интереса и кршења етичких норми.

Ле Брет је у Бриселу лобирао да оцене у новом извештају ЕК о напретку Србије буду што негативније, пре свега у делу где се помиње српски Телеком, што овога пута није успело.

Француз је на платном списку Јунајтед групе још од 2014, а главна мета су Телеком, највећи конкурент Јунајтед групе, и нажалост Република Србија.

Беноа ле Брет се ангажовао као лобиста при Европској комисији од октобра 2008. године, једва који месец након што је престао да ради у тој истој Комисији.

О овом потезу Ле Брета који се доживљава као сукоб интереса и кршење етичких норми – да неко почне да лобира у моћној институцији за коју је до јуче радио и где му је познато све, од поверљивих информација до запослених – врло негативно је тада извештавао утицајни Политико.

Беноа ле Брет, шеф кабинета европског комесара за правду Жака Бароа, прешао је у приватни сектор. Изгледа да је стари добри обичај ‘хлађења’, период између рада у Комисији и ангажовања на лобирању, постао жртва глобалног загревања – писао је Политико, уз подсећање да је Ле Брет дуго времена провео на јавним функцијама у Бриселу, како у ЕК, тако у Сталном представништву Француске при ЕУ.

Посебно проблематично у његовом деловању по „бриселским кулоарима“ јесте да је он у Комисији био на позицијама које су и званично означене за „највишег службеника“, дакле шеф кабинета и заменик шефа кабинета европских комесара.

Многи од људи које је Ле Брет својевремено запошљавао и био им претпостављени до данас раде у Комисији, што он користи да на њих утиче, врло извесно у замену за новац и разне услуге.

Беноа ле Брет свакако није једини који се овако понаша у Бриселу, мада оно што њега издваја су високе функције на којима је био у ЕК и одсуство било каквих етичких норми у раду за клијента попут Јунајтед групе.

Овим проблемом, да на законе и извештаје Комисије утичу они који су до јуче у њој радили, недавно се бавио и посланик Европског парламента Данијел Фројнд.

Правила ЕУ о етичким стандардима њених службеника, поготово око прелазака у приватни сектор, слабо се примењују и лоше су дефинисана. На пример, одредбу да лобиста који је радио у Комисији не сме да контактира службенике ЕК с којима је непосредно сарађивао практично нико не поштује. И поред крупних речи о транспарентности и спречавању сукоба интереса, лобисти имају веома широко поље за нелегитимно деловање – упозорио је Фројнд, посланик Зелених у Парламенту ЕУ.

На жалост, није ово први пут да се Јунајтед група, корпорација са централама у Холандији и Луксембургу и мрежом офшор фирми по целом свету, у Србији представља као жртва власти и посебно Телекома. За Драгана Шолака време нумитно цури. Налоггодавци су све нервознији, јер се ближи дан Д, тренутак истине, да се политички није исплатио ни један једини уложени долар!?

Е. Е.

Оставите Коментар