Ово је капетан прве класе Другог пешадијског „гвозденог“ пука „Књаз Михаило“ Флора Сендс. Једина Енглескиња (и уопште једина жена-војник са запада) која се са пушком у руци борила у Првом светском рату. Не само то, наша Флора је била тешко рањена од бугарске гранате у операцијама за ослобођење Битоља на Солунском фронту. Носилац је Ордена Карађорђеве звезде и још шест одликовања за исказану храброст у рату.

Научивши српски језик, након рата се удала за једног руског избеглицу и наставила да живи у Београду, у кући у улици господара Вучића бр. 91. Као резервни српски официр чак се ставила на располагање Југословенској војсци 1941. године када је поново нападнута од стране Немачке.

Доласком комуниста у Београд, Флора Сендс није могла да се помири са том чињеницом и била је принуђена да се пресели у Енглеску фебруара 1945. године и више се никада није вратила у своју Србију коју је ослободила и за коју је крварила у Првом светском рату и била спремна да за њу погине. Једна улица у Београду, као и један паб у јужном Лондону, носе њено име.

ИЗВОР

Leave a Reply