Kина не престаје да фасцинира свим архитектонским и инфраструктурним пројектима, а најновији у низу је први соларни пут у тој земљи чија је површина провидна.

Деоница првог аутопута са соларним панелима у Kини, дуга око један километар, отворена је у близини града Ђинан ради тестирања, преноси новинска агенција „Синхуа“.

Соларни панели постављени су испод пута који окружује град Ђинан на истоку Kине, а сама површина пута је провидна како би сунчева светлост могла да допре до панела.

Панели покривају 5.875 квадратних метара и могу да произведу милион килова-часова енергије годишње, што је довољно за потребе 800 домаћинстава, наводи фирма која изводи пројекат.

Електрична енергија која буде произведена на тој деоници биће коришћена за осветљење ауто-пута и путоказа, као и за камере, осветљење тунела и кућице за наплату путарине.

План је да у будућности буду развијене и функције мобилног пуњења електричних возила и обезбеђења интернет-везе, наводи Синхуа.

Возачи који су већ тестирали пут кажу да се осећај при вожни не разликује од вожње стандардним путевима и преносе веома позитивне импресије о првом аутопуту ове врсте у Kини.

Извор: alo.rs