Министарство одбране Русије је након тестирања одобрило куповину најновијег противваздушног ракетног комплекса „Сосна“, а на предстојећем војно-техничком форуму „Армија 2019“, који ће ове недеље бити одржан у у Русији, биће представљен у новој конфигурацији на шасији БМП-3.

„Сосна“ је намењена за одбијање напада авиона и хеликоптера, уништавање крстарећих ракета, беспилотних летелица, као и савлађивање лако оклопљене технике.

Ефикасна у свим условима

Главна особеност система је универзалност и може се користити у свим аспектима борбе. Према речима заменика техничког директора Конструкторског бироа прецизне механике „А. Е. Нуделман“ Владимира Укљејева систем подједнако добро функционише током дана и ноћи, али и у свим временским условима.

Још једна кључна особина тог мобилног система је то што се откривање и навођење врше у оптичком дијапазону, па противнички радари не могу да открију возило. Како је нагласио Укљејев, 12 транспортно-лансирних контејнера могу да се поставе не само на шасију БМП-3, него и на БТР-82А и чак на шасију гусеничног вишенаменског лако оклопљеног вучног возила МТЛБ.

Системом могу да управљају само возач-механичар и оператор-навигатор и да гађају ваздушне, копнене и морске циљеве.

Рекордер међу системима

Према речима Макејева, тај противваздушни ракетни систем одликује се ефикасношћу и прецизношћу погађања ваздушних мета, „жилавошћу“ на бојном пољу, као и потпуном аутоматизацијом процеса рада и брзом временском реакцијом.

„Сосна“ има и рекордан домет међу домаћим и иностраним системима са ласерским системом навођења.

Зона погађања тог система у домету износи до десет километара, а до пет километара у висину.

Гађање и у покрету

Поред тога, тај нови противваздушни ракетни систем, кога називају „чуварем руског неба“, може и у покрету да испаљује ракете.

Наоружан је са 12 противваздушних навођених ракета „Сосна Р“ и опремљен је високопрецизним оптичкоелектронским системом управљања, заштићеним од ометања.

Гађање у покрету обавља се при брзини од 25 до 30 километара на час, а целокупна оптика реализована је од домаћих компоненти.

„’Сосна‘ је веома перспективан противваздушни ракетни систем који је настао као резултат модернизације ’Стреле-10М‘, тестиран је и приказан је на форумима. Његова предност је што је спреман да покрије копнене јединице у свим врстама борбе, укључујући и током марша. Ракете се наводе ласерски. Ракетни системи противваздушне одбране ове врсте који данас постоје у другим државама инфериорни су по тактичким и техничким карактеристикама у односу на ’Сосну‘“, каже за Спутњик руски војни експерт Андреј Кошкин.

Систем је прошао сва државна тестирања, након чега је дорађен по препоруци Министарства одбране Русије. Његови конструктори очекују да ће се оружје наћи у програму државних наруџбина за ову годину, а испоруке система су планиране за 2022. годину, наводи Кошкин.

„Постоји и извозна варијанта и мислим да ће ’Сосну‘ представници страних оружаних снага такође радо куповати. Истовремено, треба рећи да ће већ 2022. године комплекс почети да користе трупе и то у пуном обиму, са свим његовим тактичко-техничким карактеристикама“, додаје Кошкин.

Подсетимо, „Сосна“ је први пут јавно приказана прошле године на међународном војнотехничком форуму „Армија“ у Подмосковљу и привукла је огромну пажњу учесника и гостију форума, као и медија.

Овогодишњи пети по реду форум „Армија 2019“ биће одржан од 25. до 30. јуна у парку „Патриот“ у Подмосковљу.


Оливера Икодиновић

Оставите Коментар