Ораховац је град у коме су Срби, најпре од свих места на Косову и Метохији, доживео погром албанских терориста и у ком је 1999. године у три месеца страдало 84 Срба.
Од 18. до 22. јула 1998. године, током оружаног напада припадника ОВК на Ораховац и околна српска села, киднаповано је преко 100 српских цивила, ау нападима убијено седморо лица српске националности.

„Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и Зочиште и одведено у затворе и логоре под контролом тзв. ОВК. Само из породице Костић из села Ретимље, киднаповано је 14 чланова, међу којима и најмлађи Костић Небојша, који је имао само 17 година. Група од 35 цивила, махом жена, деце и старијих, ослобођена је 22. јула 1998. године, посредством Међународног црвеног крста, док се осталима губи сваки траг. Године 2005. у јами Волујак у општини Клина и масовној гробници код Малишева, пронађени су посмртни остаци 36 Срба, док је судбина преосталих још увек нерассветљена.
Као народ Светог Саве, који вековима одолева бројним искушењима, увек се враћали Косову и Метохији као својој колевци, као свом највећем надахнућу, јер управо овде смо са Светим Немањићима и посебно Светим Кнезом Лазаром, мученичком крвљу потписали завет са Богом да будемо и останемо. његови и душом и срцем, и у благостању и у невољи, истрајни у трпљењу и одважни у опасностима.
Александра Марковић дипломирани правник

Оставите Коментар