Сједињене Америчке Државе планирале да користе своју војску за тестирање нерегистрованих лекова на локалном становништву у другим земљама у интересу „биг фарме“, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.

Према његовим речима, Пентагон је намеравао да искористи америчку војску за утврђивање квалитета нерегистрованих медицинских препарата на локалном становништву с циљем добијања дозволе од стране надзорних органа, а у интересу тзв. „Биг фарме“.

Према његовим речима, Пентагон поново покушава да промовише интересе великих америчких фармацеутских произвођача, који су главни спонзори предизборне кампање демократских кандидата.

Он је скренуо пажњу на документ Министарства одбране САД са ознаком „за службену употребу“, добијен током оперативних активности на ослобођеним украјинским територијама од 2015. године, а који се тиче система клиничких испитивања лекова против вирусних грозница.

„Аутори документа, међу којима су запослени у Институту за инфективне болести америчке војске, планирали су да створе мобилну јединицу за брзо реаговање предвиђену за тестирање нових лекова у америчким војним базама широм света. Пројекат је укључивао стварање мобилне истраживачке инфраструктуре и обуку медицинског особља“, објаснио је он.

Како је рекао, план је био да се ангажује низ контролисаних лабораторија и посредничке организације као што је „Метабиота“.

„Обратите пажњу на комерцијалну понуду компаније ‘Метабиота’ са ознаком ‘поверљиво’ која је откривена међу документима у једној од украјинских биолабораторија. Понуда је упућена Институту за инфективне болести америчке пешадије и тиче се припреме стручњака з аинфективне болести у Кенији и Уганди.

Документ показује да су у изучавање патогена у земљама Африке укључени Управа Министарства одбране САД за смањење претњи, Министарство унутрашње безбедности, као и Агенција САД за међународни развој (како би се створио привид хуманитарног деловања) и низ структура ЕУ“, рекао је он на брифингу.

Такође, додао је он, потврђена је умешаност „Метабиоте“ у изучвање вируса птичјег грипа H7N9 и водећа улога те компаније у реализацији пројекта „Предикт“ у оквиру којег су изучавани нови облици коронависура.

Више пута смо указивали на везу компаније са сином актулног америчког председника Хантером Бајденом и државним организацијама, рекао је Кирилов.

Ширење лабораторија

Кирилов је навео да да су лабораторије америчке Ратне морнарице ангажоване на откривању болести од војног значаја, о чему сведоче документи које је руска војска открила током специјалне операције.
„Треба напоменути да војно-биолошка јединица Ратне морнарице у Италији подржава три стратешке команде САД – Централну, Европску и Афричку, а њен главни задатак је проучавање, праћење и откривање болести од војног значаја“, истакао је Кирилов.

Италијанска лабораторија НАМРУ-3 налази се у ваздушној бази Сигонела од 2019. године. Особље лабораторије, укључујући ентомологе, микробиологе и инфектологе, спроводи истраживања у природним жариштима посебно опасних инфекција (ебола, денга, маларија) у Египту, Гани и Џибутију, рекао је генерал.

Он је напоменуо да се, осим Италије, лабораторије америчких поморских снага налазе и у Камбоџи и Перуу. Још неколико је у самим Сједињеним Америчким Државама.

Азијски огранак НАМРУ-2 у Пном Пену годишње анализира више од пет хиљада узорака патогена, исти број биоматеријала се одабира у Јужној Америци.

Како је навео, тамошња филијала од априла 2023. године ради „под маском“ цивилне структуре – латиноамеричког огранка Центра за контролу и превенцију болести.

Такође је предвиђено проширење делатности огранка на територију Аргентине, где је планирана изградња једне од лабораторија до максималног нивоа биолошке изолације БСЛ-4.

„На овом објекту особље обучава америчка непрофитна организација Health Security Partners“, рекао је он.

Како је навео, САД су планирале да оформе инфраструктуру за клиничка испитивања препарата против вирусних грозница у свим флијалама биолабораторије NAMRU-3 .

Кирилов је подсетио да је током специјалне војне операције пронађен низ докумената који потврђују активности специјализованих истраживачких организација Министарства одбране САД на територији Украјине.

Стварање вештачких жаришта епидемије

Кирилов је приметио да експерименти америчке војске са комарцима доводе до стварања вештачких жаришта епидемија.
„Амерички војни стручњаци успешно савладавају методе адаптације и култивације вектора прикупљених у њиховим природним стаништима.

Методе које су развили омогућавају добијање комараца и крпеља заражених арбовирусима у лабораторијским условима“, обаснио је Кирилов.

Он је скренуо пажњу да ову активност прати погоршање епидемијске ситуације и ширење домета носилаца.

Информациона кампања

Амерички Стејт департмент покренуо је информациону кампању против оптужби које је Русија покренула да је америчка војска кршила конвенцију о забрани биолошког и токсичног оружја, рекао је генерал.

Кирилов је напоменуо да су, без обзира на „оштру западну цензуру“, информације које је објавило Министарство одбране Русије чули многи страни медији који су објавили материјале о кршењу безбедности у америчким биолошким лабораторијама, јачању функција патогена на Универзитету у Бостону и преносу недовршених украјински пројеката на територију других земаља.

„Истовремено је Стејт департмент покренуо активну информационо-пропагандну кампању за неутралисање оптужби Русије да су амерички војни биолози прекршили одредбе Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја“, приметио је Кирилов.

Према његовим речима, важну улогу у овом раду има Међународни центар за науку и технологију.
„Ова организација финансира активности на интернету за борбу против информација о америчким биолошким лабораторијама у Украјини и формирање позитивне перцепције о пројектима Вашингтона на постсовјетском простору“, рекао је генерал.

Према његовим речима, одговарајући уговор је Међународни центар закључио са америчком консултантском фирмом „Wooden Horse Strategies“.

„У складу са уговором предвиђено је објављивање одговарајућих материјала најмање осам пута месечно, као и праћење ‘проруских’ публикација на ову тему које се појављују на интернету и благовремено реаговање на њих, укључујући блокирање приступа“, додао је генерал.

Оставите Коментар