Бивши саветник кабинета председника Украјине претпоставио је да би земља могла бити подељена по узору на Немачку: Петина територије би остала Русији, док би остатак приступио НАТО савезу.

Алексеј Арестович, бивши саветник кабинета председника Украјине,рекао је да би Kијеву било потребно да Русији препусти петину територије како би остатак земље приступио НАТО савезу. О томе је говорио у интервјуу са новинарком Јулијом Латинином“.

„Ми задржавамо 80% територије“, објаснио је. Према његовим речима, преостали део постаје члан савеза. „Могу рећи да је то суперисторијска шанса“, приметио је Арестович.

Бивши саветник је претпоставио да би се Украјина могла поделити по узору на Немачку. Подела земље на две државе десила се након пораза Трећег рајха 1945. године.

У фебруару, Арестович није искључио варијанту „две Kореје“ након прекида рата у Украјини. Kонфликт се може завршити на начин који Kијев не очекује и можда неће успети да поврати своју територију, рекао је бивши саветник.

„Шта ће се догодити са друштвом које је имало превелика очекивања и добије условни Минск-3? Ово „пролеће“ неиспуњених очекивања тако ће нас ударити по моралу и свему осталом, да ћемо се просто изненадити“, предвиђао је он.

За успех Kијеву су потребна „400. 000 идеално обучених војника са оружјем НАТО-а“, што ми немамо нити ћемо у наредној години имати, рекао је Арестович. Западу преостаје да „креира Јужну Kореју са гаранцијама“, сматрао је он.

Украјински председник Владимир Зеленски је одбацивао могућност предаје територије ради мирног решења. Москва са друге стране, инсистира на признању „нових територија“ од стране Kијева.

(Wебтрибуне.рс)

Оставите Коментар