Уз место владе из Дамаска и уз подршку руског политичког и војног сектора, изградња цркве посвећене Божанској мудрости могла би ускоро да уђе у оперативну фазу, подигнуту са декларисаном намером да се репродукује, мада у смањеној величини, архитектонски профил Аја Софије, древне византијске базилике Цариграда – данас Истанбула – недавно су турске власти претвориле у џамију.

Сиријска „мини-Аја Софиа“, према промоторима пројекта, мораће да се подигне у региону Хама. Ово су известили сиријски и либански медији, позивајући се на информације које су објавили извори блиски влади у Дамаску, а који операцију представљају као својеврсни руско-сиријски одговор на турски избор да се Аја Софија поново отвори у исламско богослужје.

Према непроверивим информацијама, које су активисти и пропагандисти блиски сиријској влади поново покренули путем друштвених мрежа, полагање првог камена будуће цркве очигледно је већ одржано у ал Сукаилабииах (граду у гувернати Хама, насељеном пре рата око 20 хиљада православних хришћана), у присуству представника Московске думе (руског парламента) и са место хијерархије грчке православне патријаршије Антиохије (са седиштем у Дамаску).

Према извештајима, руски војници стационирани у бази у близини Латакије већ припремају планове за изградњу нове цркве. Надел ал Абдуллах представио се као промотор иницијативе, који је посебно познат по вођењу милиције која се представила као снага самоодбране у саставу православних хришћана, назначена међу паравојним групама распоређеним са Асадовим режимом у сукобу против милитантни џихадисти Исламске државе или Јабхат ал Нусра.

Абдулах изјављује да је ставио на располагање земљу на којој би се требала уздићи сиријска „Мини-Аја Софија“.

Сиријски и либански медији поново објављују изјаве руског парламентарца Виталија Милонова, такође познатог код куће по кампањама чији је циљ враћање древног имена Цариграда у званичним руским публикацијама, како би се указао на тренутни турски град Истанбул, и због ношења мајица с натписом „Православље или смрт“, према којем су руски православни спремни да великодушно подрже изградњу цркве у Сирији са обележјима Аја Софије.

Ову опцију сиријски медији представљају као одговор на избор турског политичког руководства да реисламизира древну хришћанску базилику, која је након османског освајања Цариграда постала џамија и 1934. претворена у једноставан музејски комплекс одлуком Мустафе Kемала Ататурка, оснивача модерне Републике Турске.

У контроверзном кључу са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, Милонов је такође нагласио да сиријски председник Башар ал Асад никада није сањао о претварању храмова одређене верске заједнице у места за молитву повезана са другим верским заједницама.

Прича о древној базилики Аја Софије, претвореној у џамију, и уопште стање хришћана у многим земљама Блиског Истока, постаје све очитији терен за геополитичке операције, са ефектима тренутно неодредивим на садашњост и будућност крштен тим земљама.

Оставите Коментар