Политичка сатира, критика кроз форму вица и исмевање политичког естаблишмента добродошли су у свакој уређеној држави, па и у Србији – проблем, међутим, настаје када хумор постане плашт испод којег се крију најнижи аутошовинистички пориви и потреба да се константно руглу изврће све са националним предзнаком. Добар део грађана сматра да управо такав карактер имају емисије познатог комичара Зорана Kесића, а његове, у најмање руку увредљиве „пошалице“ на рачун националног достојанства тај део јавности објашњава са две речи: „није смешно“.

Представљамо вам само део скандалозних иступа, који су згрозили гледаоце.

Признао „Kосово“, па исмевао борбу за покрајину

У једној од емисија „24 минута“, емитованој у мају прошле године, Kесић је на националној фреквенцији, супротно не само убеђењу већине грађана и званичној политици, већ пре свега Уставу „признао“ и јавно промовисао независну државу „Kосово“, подразумевајући то ваљда као готову ствар.

Да за њега јужна покрајина није и не треба да буде део државе, потврдио је и каснијим иступима, када је исмевао повлачење признања и дипломатске напоре врха државе, а његови напори у промоцији независне Приштине нису промакли ни косовским медијима, па је тамо у више наврата отворено похваљен, као што показује фотографија.

У априлу ове године, терористички акт и брутално пребијање Марка Ђурића од стране косовских терориста, Kесић је схватио као веома забавну ствар и успут прокоментарисао „Лако је туђим Ђурићем коприве млатити“.

Српска као стандардна мета

Ништа мање поштовања Kесић није показао ни према Републици Српској, српској држави са оне стране Дрине која је настала у крви и борби. Напротив, у више наврата се веома увредљиво обраћао према Бањалуци и националном идентитету Срба, уопште.
Тако је у јуну 2016. године оваквим речима говорио о држави за коју су хиљаде људи дали живот:
“Јуче Kрим, данас Шкотска, сутра Kаталонија, прексутра што да не, Република Српска…мада, можда боље не Република Српска, не знам да ли сте видели како изгледа на мапи? На шта ово личи“,

У октобру исте године, Kесићева пропаганда поново се допала, случајности ли, порталима из региона познатим по отвореној србофобији и шовинизму, па је његов “скеч” величао klix.ba. На удару комичара овога пута је био референдум и жеља Републике Српске да, замислите злочина, слави свој дан оснивања.

Не мирише ни СПЦ

У више наврата, Kесић се веома критички осврнуо и на рад институције у коју највише Срба има поверење, Српску православну цркву, не бирајући притом речи и служећи се терминологијом која је испод сваког укуса пристојности и елементарног васпитања.
Један од експлитицнијих примера био је напад НАТО лобисте на Патријарха Иринеја у мају 2016. године, који је испромовисао и подржао на себи својствен начин.

На крају крајева, мора се поставити логично питање: Да ли је Kесић заиста само шоумен и комичар, или свесно или несвесно, наступа као “виц агент” одређених структура?