Зелена боја симбол је патријарха још из средњег века, речено је данас током устоличењу новог патријарха Српске православне цркве господина Порфирија у београдској Саборној цркви Светог архангела Михаила.

Kако је наведено у преносу уживо, зелена боја осликава достојанство и углед службе патријарха.

  • Достојанство и углед службе првојерарха, патријарха српског господина Порфирија, у овом случају, али и његових претходника, бива истакнута употребом и одређених боја, пре свега зеленом бојом, која истиче величину и достојанственост службе. Сам патријарх ће у другим приликама, како постоји пракса, у нашој цркви користити могућност да се та боја користи као препознатљива боја његовог потписа, који ће стављати на документе и потписивати се другим поводима, на литургијским књигама и онда када за то постоји потреба – речено је на РТС-у.

Патријарху се предају поглаварска знамења – жезло, панагија, односно посебан медаљон, и пана, бела патријарашка капа.

У рукама патријарха се, према традицији, нашло жезло. Реч је жезлу које је први понео патријарх Максим, чије мошти почивају у Пећкој патријаршији. Жезло или скиптар једна је од владарских инсигнија монарха. Има такву снагу да је његово присуство могло мењати одсутног владара.

Панагија представља део епископске одежде. То је иконица, углавном кружног облика, израђена од емајла, сребра и злата. Носи је епископ на прсима, као стално подсећање на свој дуг да носи у срцу своме Господа и да се поузда у заступништво Пресвете Мајке Његове. Панагија, коју је краљ Александар Kарађорђевић уручио 1920. године првом патријарху обновљене Пећке патријаршије Димитрију, остаје као наслеђе сваког патријарха. Носили су је и претходни: Варнава, Гаврило, Викентије, Герман, Павле и Иринеј.

Патријарх носи као нарочито црквено одличје и белу панакамилавку с крстом. Она симболизује чистоту и узвишеност служења поглавара.

Оставите Коментар