Присталице НВО „ЦПЦ“ и даље свакодневно увесељавају јавност Црне Горе својим изјавама.

Тако је и случај са „владиком“ Борисом који је „апеловао“ на црквене великодостојнике Српске православе цркве да устоличење митрополита Јоаникија „никако не одржавају на Цетињу“.

– Најљубазније позивамо патријарха Србије господина Порфирија да устоличење митрополита Цркве Србије господина Јоаникија обави ђе год жели лише Цетиња и светог Цетињског манастира. У миру и љубави Христовој прођите мимо Цетиња – написао је „владика“ Борис на свом Твитер налогу.

Подсетимо, малобројна свита Мираша Дедеића, самозваног поглавара канонски непризнате „Црногорске православне цркве“ запретила је раније да неће дозволити устоличење Јоаникија за митрополита црногорско-приморског у Цетињском манастиру.

– Отворено и јасно ћемо рећи да на Цетињу нема устоличења осим ако уђе свештенство Црногорске цркве у Цетињски манастир. Молимо све оне који су намерили да било када и било где у Цетињском манастиру и нашем светом Цетињу поставе да буде тобожњи пастир неке туђе државе то неће бити дозвољено – казао је раније „владика“ Борис.

На ово „упозорење“ тзв. владике Бориса реаговао је Лука Тапушковић, син свештеника СПЦ Бранка Тапушковића и јунак тробојке револуције.

– Самопрокламовани владика такозване ЦПЦ позива да се устоличење цетињског Митрополита не одржи на Цетињу. Kолико год ово апсурдно звучало, свака објава, изјава, чак и свеукупно ђеловање ове организације која себе назива црквом чини велику штету Црној Гори и Православљу уопште. Служећи се абнормалним лажима, од 90их па до данас, желе себе да представе као црквену заједницу која једина треба ђеловати на овом простору, а опет без канонског признања – написао је Тапушковић на свом ФБ профилу.

Увек је, каже, интересантна чињеница да су готово сви „свештеници ЦПЦ“ рашчињени свештеници и монаси Српске Православне Цркве.

– Опште је познато да овај вјерско-политички пројекат траје 30 година и да је његов епилог требао бити одвајање Митрополије и осталих епархија од Српске Православне Цркве. Такозвана ЦПЦ је само корак ка постизању тог вишег циља, и тиме би се(колико год то апсурдно звучало) потврдила црногорска независност. Ајде, само примјера ради, да поставимо модел гђе би свих нас 650 000 грађана Црне Горе затражило аутокефалију. За то би морао да се добије благослов од мајке цркве, у овом случају СПЦ, Православне заједнице која броји сигурно 50 милиона људи широм свијета. Бројка од 650 000 људи поред овога изгледа апсурдно. А у стварности, није 650 000…расколника нема ни 2000. Још је већи апсурд овог пројекта сам концепт црквеног устројства, а то је вјечни позив на љубав, ЗАЈЕДНИШТВО и сабрање. Црква није само храм, Патријарх, Митрополит, свештеник… Црква је заједница људи окупљених у Христу Господу. Kолико су уски ти погледи заслијепљени овоземаљским, којима је битна само форма, а не суштина, које толико боли префикс српска, да су слијепи за Христа…, каже Тапушковић.

Он наглашава да је једина канонски призната Православна црква у Црној Гори Српска православна црква.

– Тако је било, тако ће и бити во вијека. Управо зато и форсирамо хитност потписивања темељног уговора са СПЦ. 30 година већ трпимо парацркву која трује поједине наше комшије отвореним лажима, а то се темељним уговором може ријешити. Апсолутно поштујем право на слободу мишљења и говора, али слобода говора престаје када то наноси штету другом, у овом случају већини Православаца у Црној Гори, или када се цркви која је на овим просторима 8 вјекова покушава одузети право на исповиједање вјере – каже Тапушковић и закључује:

– Најљубазније позивам господина Бојовића да не коментарише и прозива ђеловање једине канонске цркве у Црној Гори, Српске Православне Цркве, јер за то баш и нема неки претјерани ауторитет нити ингеренције. Устоличења ће бити. И биће величанствено.

Подсетимо, церемонија устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, у присуству патријарха Српске православне цркве Порфирија, биће одржана 4. септембра на Цетињу.

Јоаникија ће у трон цетињских митрополита увести патријарх српски Порфирије.

Оставите Коментар