Вакцинација у Немачкој није обавезна, али се препоручује од стране здравствене организације као превенција од заразних болести. Смернице о систему вакцинације и информације о вакцинама које помажу у спречавању ширења заразних болести је задатак који је поверен немачком националном центру за контролу обољења “Институт Роберт Kох

Јавно мишљење о вакцинацији у Немачкој је позитивно, а резултат тога је тренутна стопа имунизације од 93%. Међутим, власти наводе да је тај проценат још увек испод службеног циља од 95%. Немачки министар здравља Јенс Шпан, недавно је изнео предлог за обавезну вакцинацију и предложио изрицање казне од 2500 евра за родитеље који избегавају вакцинацију деце, као и забрану вртића за невакцинисану децу. Неке немачке покрајине тренутно разматрају предлог закона о обавезној вакцинацији јер се стопа инфекције великим богињама у последњој години утростручила. Уколико нацрт закона буде усвојен, примена обавезне вакцинације би могла да се очекује од марта 2020. године.

KАKАВ ЈЕ БИО ЗАKОН ДО САДА?

Закон на основу кога је била обавезна вакцинација против великих богиња је престао да важи 1. јула 1983. (Закон о стављању ван снаге Закона о вакцинацији против великих богиња од 24. новембра 1982) јер се сматрало да су велике богиње од 1980. у потпуности искорењене. Зато имунизација становништва од великих богиња више није била неопходна. Од тог датума, у Немачкој више није постојала општа обавеза грађана да се вакцинишу.

У Немачкој је постојала законски обавезна вакцинација за децу и младе (нпр. против дечје парализе, туберкулозе, тетануса и малих богиња). Стопе покривености становништва вакцинацијом су биле веома високе. Након поновног уједињења Немачке и укидања обавезног вакцинисања, стопа покривености становништва вакцинацијом се спустила за неке болести. Међутим, стопа вакцинације у новим немачким државама (тј .територијама бивше Немачке демократске републике са изузетком Источног Берлина) и даље је већа него у старим државама Савезне републике Немачке. Овај тренд се може сагледати на основу прегледа картона вакцинације за децу предшколског у 2012. На пример, стопа вакцинације против малих богиња (две дозе) у новим земљама је 93,6%, али 92,3% у старим земљама. Што се тише вакцинације против тетануса, стопе су 97,3% (нове земље) и 95,9% (старе земље).

ПРЕПОРУЧЕНА ВАKЦИНАЦИЈА

У Немачкој, систем вакцинација се у суштини заснива на ”препорученим вакцинацијама”. Препоруке за вакцинацију се доносе на савезном нивоу од стране Сталног комитета за вакцинацију који је основан у оквиру Института Роберт Kох. Административни органи држава надлежни за задравство издају јавне препоруке у вези превентивне вакцинације на основу релевантних препорука које је усвојио Стални комитет за вакцинацију. Закон о спречавању и контроли заразних болести људи (донесен 2000. године и последњи пут измењен 2013) такође успоставља законску обавезу разним јавним агенцијама (нпр. локалним јавним здравственим службама) да информишу становништво о значају превентивних вакцинација.

Немачки фондови обавезног здравственог осигурања углавном сносе трошкове вакцинација које препоручује Стални комитет за вакцинацију. Поред тога, разни фондови обавезног здравственог осигурања имају бонус програме у оквиру којих њихови чланови остварују попусте приликом препорученог вакцинисања.

Имунизација у детињству у Немачкој обухвата следеће вакцине:

Вакцина против варичеле (овчије богиње) – од 11. до 14. месеца и од 15. до 23. месеца
Вакцина против дифтерије, тетануса и великог кашља – од 2, 3, 4 месеца, и од 11. до 14. месеца, а касније и додатна доза у узрасту од 5 до 6 година
Вакцина против хепатитиса Б – у узрасту од 2, 3, 4 месеца и од 11. до 14. месеца
ХиБ вакцина (против опасне бактерије Hemofilus influence) – у узрасту од 2, 3, 4 месеца и касније од 11. до 14. месеци
ММР вакцина (против рубеоле, заушки и малих богиња) – у старости од 11. до 14. месеца и од 15. до 23. месеца
ХПВ вакцина (само за девојчице), против обољења изазваних хуманим папилома вирусом – једна доза између 9. и 14. године
Kомбинована вакцина против менингококуса типа Ц (МенЦ) – једна доза после 12. месеца
ПЦВ вакцина против запаљења ува, пнеумоније и менингитиса – у старости од 2 и 4 месеца и од 11. до 14. месеца
Полио вакцина против дечије парализе – са 2, 3, 4 месеца, од 11 до 14 месеци и обавезна доза од 9. до 16. године
Вакцина против ротавируса – са 6 недеља, 2 и 4 месеца

Leave a Reply