Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер потврдио данас да је нападач који је синоћ извршио терористички напад у центру Беча пореклом из Северне Македоније.

Нехамер је рекао да је нападач, којег је убила полиција, био стар 20 година и да је био осуђен за терористичко удруживање.

Министар је навео и име убијеног теористе, који се зове Кујтим Фејулаи, и који је 25. априла прошле године осуђен на 22 месеци затвора због покушаја путовања у Сирију ради прикључења Исламској држави.

Пуштен је из затвора, превремено, условно 5. децембра прошле године јер је, на основу старости потпадао под блаже законодство предвиђено за младе преступнике. Нехамер је агенцији АПА рекао да је терориста имао аустријско и северномакедонско држављанство.

Претходно је главни и одговорни уредник магазина „Фалтер” Флориан Кленк објавио да је нападач Албанац пореклом из Северне Македоније, који је рођен и одрастао у Бечу.

„Био је опремљен лажним бомбашким појасем, једном аутоматском пушком, пиштољем и мачетом, оружјем којим је извршио гнусни напад на недужне градане”, нагласио је Нехамер.

Он је пренео да су спроведени претреси у оружењу нападаца, конкретно претрес 15 станова, те да је ухапшено више лица, преноси Танјуг.

Сарадња са полицијом Северне Македоније

СКОПЉЕ – Аустријска полиција је преко Еуропола доставила захтев полицији у Северној Македонији за сарадњу и информације у вези терористичког напада у Бечу у којем је један од нападача пореклом из Тетова, саопштио је МУП, преноси Танјуг.

Leave a Reply