Јутјуб канал „Kings and Generals“ познат је по анимираним приказима свих значајнијих сукоба и догађаја из историје света. Уз кратак филм, аутори дају и објашњења догађаја и по томе су се за кратко време етаблирали као прилично успешни на овој мрежи.

Пре неког времена, на ред им је дошла и Kосовска битка, а већ у уводном објашњењу стоји да је Отоманска империја била у своје време најмоћнија светска сила која је покорила све који су јој се нашли на путу ка Европи. Ипак, када су дошли на Балкан, суочили су се са жестоким отпором.

  • Људи са овог простора борили су се против Турака скоро 200 година и пркосили њиховој владавини још мноог потом. Kрвава битка на Kосову која се одиграла 1389. пример је ове борбе за независност – наводи се у снимку.

Након овога следи детаљан приказ догађаја који су претходили сукобу као и објашњење тока легендарне битке, а интересантан је податак да је наведено да је Милош Обилић убио сутана Мурата тако што је успео да се пробије до њега захваљујући жртвовању својих 11 садругова који су му рашчистили пут.

Оставите Коментар